2024.03.28, Csütörtök
Átadták Páty több évtizedes munkával felépített templomát
ude.hu

Átadták Páty több évtizedes munkával felépített templomát

mti

2019.04.29. 16:07

A helyi hívek kezdeményezésére és egy helyi építész tervei alapján jött létre a Szent II. János Pál pápa-templom.

Hirdetés

Új római katolikus templom épült a Pest megyei Pátyon. Az elkészült épületben a templomtér mellett helyet kapott a plébánia, a paplak, iroda és a közösségi terek is.


Az önkormányzat és a püspökség is támogatta az ötletet

Az ünnepségen kiosztott füzet szerint a 20. század második feléig Pátyon csak kis létszámú katolikus diaszpóra élt, az 1990-es évektől azonban a fővárosból egyre többen költöztek ki. Közülük sok volt a templomba járó, akik kezdetben a korábbi mozi átalakított épületét használták liturgikus célokra.

A zsambekimedence.hu korábbi cikke szerint szerint a hívők a 90-es évek végére közösséggé kovácsolódtak, és elhatározták, hogy templomot építenek Pátyon. A tervükhöz megnyerték az önkormányzatot, valamint a püspökséget is, és 2000-ben megtörtént a szimbolikus alapkőletétel. Az első tervpályázat eredménytelen volt, majd a következőn a pátyi kötődésű Gutowski Róbert építész tervei nyertek. Az építkezés 2006-ban kezdődött és 13 évig tartott.


Az adományok és a pályázatok is segítették az építkezést

A Szent II. János Pál pápa-templomot Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök szentelte fel vasárnap szentmise keretében. Az eseményen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is részt vett. Köszöntőjében hangsúlyozta,

a pátyiak vállalták a két évtizeden tartó küzdelmet templomukért.

Megjegyezte: a kormány 340 millió forinttal támogatta a templomépítést, de hiába támogatják több ezer templom felújítását és több tucat építését, "lélekkel csak a közösség töltheti meg".    

Székely László, Páty polgármestere elmondta, az építkezés költségeit egyházmegyei és állami forrásokból, pályázati támogatásokból, a hívek adományaiból, valamint önkormányzati és alapítványi forrásból fedezte az egyházközség.

HelyiPátytemplomépítés