2022.08.08, Hétfő
Ritka állat érkezett a Budakeszi Vadasparkba
erdeiprogramok.hu

Ritka állat érkezett a Budakeszi Vadasparkba

MTI

2019.04.15. 13:44

A hóbagoly nagyon ritka a Kárpát-medencében, ezért igazi különlegességnek számít a vadasparkban.

Hirdetés

A csehországi Ostravából érkezett Bella nevű hóbagollyal bővült a Budakeszi Vadasparkba állománya, a ritkaságnak számító állatot már a közönség is megtekintheti.

Bár a Budakeszi Vadaspark fő feladatának elsősorban a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített fajok bemutatását tekinti, a látogatók már korábban is találkozhattak olyan, a magyarországi állatkertekben ritkán látható különleges fajokkal, mint a jávorszarvas és a bölény. Ilyen ritkaságnak számít most az egyéves Bella is.

A hóbaglyok az északi tundravidékeken élnek, a Kárpát-medencében csak akkor sikerült néhány példányt megfigyelni, amikor az északi területeken nem találtak elegendő táplálékot.

A vadaspark új lakója egyedül érkezett, ám a tervek szerint a tojónak nemsokára egy hím társa is akad majd. A vadaspark gondozói bíznak benne, hogy a hóbagolypár később fiókákkal is megörvendezteti majd a park közönségét. 


Mi jellemzi a hóbaglyokat?

A fokozottan védett hóbagoly körülbelül 50-60 cm magas, és 1,5-2 kg súlyú. Fészkét a nyílt tundrán valamilyen magaslatra, dombtetőre vagy sziklák tetejére, esetleg földmélyedésekbe építi. A hóbagoly a tojásait május-júniusban költi ki, fészke átlagosan négy-kilenc tojásból áll, de táplálékbőség idején akár tizennégy tojást is költhet.

A többi ragadozómadárhoz hasonlóan a hóbagoly hímjei is kisebbek a tojóknál, de a két nemet a tollazatuk színezetéről is meg lehet különböztetni: míg a hímek felnőtt tollazata csaknem teljesen fehér, addig a nőstényeké a fejükön feketén pettyezett, a hátukon pedig sávozott. Más nagytestű madarakhoz hasonlóan a hóbaglyok is igen hosszú életűek, akár tíz évet is elélhetnek.

HelyiBudakeszi Vadasparkvadasparkállattartásmadarakállatkert