2024.07.25, Csütörtök
A repülős utazással is felveheti a versenyt a Budapest-Varsó gyorsvasút
Illusztráció - hir.ma

A repülős utazással is felveheti a versenyt a Budapest-Varsó gyorsvasút

bumm.sk

2019.05.22. 12:42

Megszületett a nyilatkozat, mely szerint a visegrádi négyek együttes összefogásával valósul meg a vasútvonal.

A V4-ek aláírták a magyar fővárostól egészen Varsóig futó gyorsvasút megépítésére szolgáló közös együttműködésről szóló nyilatkozatot pozsonyi találkozójukon. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a négy országot átszelő beruházáshoz szükséges, 1,14 milliárd forintos költségű megvalósíthatósági tanulmány kidolgozását a közbeszerzési adatok szerint az Utiber Kft., a Főmterv Kft. és a Trenecon Zrt. konzorciuma vállalta el.

A gyorsvasút 300 kilométer/óra sebességgel száguld majd

A zöldmezős beruházásban elkészülő, kétvágányú, gyorsvasútnak egy teljesen új pályát fognak kiépíteni, amelyen a vonatok 300 kilométer/óra körüli sebességgel közlekednek majd. A Budapestet, Pozsonyt, Prágát és Varsót összekötő szakasz építkezését részben uniós támogatásból valósítanák meg.

A gyorsvasút felveheti a versenyt a légi közlekedéssel is, főleg annak köszönhetően, hogy a repülőterektől eltérően a vasútállomások a városközpontokban találhatók.

A pozsonyi találkozón a V4-ek politikusai tárgyaltak annak lehetőségeiről is, hogyan működhetnének együtt a be nem fizetett autópálya-díjak határon átnyúló behajtása terén.

HelyiBudapestvasútfejlesztésVarsógyorsvasútPozsony