2021.11.28, Vasárnap
Óriási fejlesztést kapott Budapest repülőtere
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Óriási fejlesztést kapott Budapest repülőtere

MTI, magyarepitok.hu

2019.11.22. 12:18

A Merkbau munkájával megvalósult árukezelő központ 21 ezer négyzetméterrel növelte az eddigi kapacitást.

Hirdetés

Felavatták a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új árukezelő központját, a Cargo City-t, amely a Merkbau Kft. kivitelezésében készült el mintegy 50 milliárd forintból.

A 2-es termináltól délre felépített központ két épületből áll: az árukezelő központ 21 ezer négyzetméter, az árutovábbító és irodaközpont 11 000 négyzetméter – ennek építése januárban fejeződik be, és februárban kezdi meg az üzemelést.

A beruházás 2,5-szeresére, 100 ezerről 250 ezer tonnára növelte meg a repülőtér árukezelő kapacitását.

Az épületekkel együtt 32 ezer négyzetméternyi új, úgynevezett forgalmi előteret is építettek, ahol egyszerre két szélestörzsű, vagy négy keskenytörzsű gépet tudnak kiszolgálni. Az integrátor társaságok (DHL, UPS, FedEx) a továbbiakban is az 1-es terminálról üzemelnek majd, a legnagyobb bérlők a Celebi és a Menzies földi kiszolgálók lesznek.

A képre kattintva galéria nyílik! (Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)


60 százalékkal emelkedett a forgalom három év alatt

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az átadón elmondta, hogy az áruforgalmi adatok és a piac is régóta igényelte a kapacitások növelését, és felidézte, hogy 15 évbe telt, mire az első tervektől eljutottak a Cargo City megvalósításáig.

 

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: tavaly 150 ezer tonna árut kezeltek a repülőtéren,  és az utasforgalom mellett az áruforgalom is dinamikusan, 60 százalékkal emelkedett az elmúlt három évben. A növekedéshez az is hozzájárult, hogy a nagy integrátor társaságok bázist tartanak fenn és sok szállítmányozó cég települt a repülőtérre.

Galéria

HelyiBudapestLiszt Ferenc repülőtérMerkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft.