2019.12.16, Hétfő

Hirdetés

Egyedi megjelenésű óvodát kapott a főváros
archikon.hu

Egyedi megjelenésű óvodát kapott a főváros

budapest13.hu

2019.11.25. 13:55

A XIII. kerületi Vizafogó Tagóvoda a teljeskörű átalakítás után többek közt mászófallal ellátott új tornaszobát és csoportszobákat, sószobát és fedett-nyitott teraszokat is kapott.

Hirdetés

Sor került a Vizafogó lakótelep magas panelházainak gyűrűjében elhelyezkedő Vizafogó Tagóvoda teljeskörű átalakítására és bővítésére mintegy 925 millió forintból – írja a budapest13.hu. A lakótelepi környezetben lévő intézmény rekonstrukciójával az alkotók nemrég elnyerték a Média Építészeti Díjat a médiazsűritől és a közönségtől is. Az óvoda újratervezése a pedagógia és az építészet kreatív és inspiráló összekapcsolásának példája.

A gyerekek már szeptembertől birtokba vehették az épületet, annak játékos és fejlesztőtereit, sószobáját, különleges és biztonságos szabad teraszait. A mostani átadáson a Vizafogó óvoda 35. születésnapját is ünnepelték amellett, hogy az alkotócsapat nemrég több szakmai elismerést is kapott.


Szükségessé vált a modernizálás

Az óvoda 1984-ben épült vasbetonpaneles szerkezettel, az egy emeletes intézmény 208 férőhellyel és 8 csoportszobával működött. Viszont szűkösek voltak a kiszolgálóhelyiségek, és számuk is elmaradt a szabványban előírttól, ezért is volt szükség a teljes körű felújítás mellett – ebbe az energetikai rendszer is beletartozik – az épület átalakítására, kisebb bővítésére. A tágas játszóudvart még 2015-ben felújította a XIII. kerületi önkormányzat, így azt nem kellett most korszerűsíteni, fejleszteni.

A Vizafogó óvoda átalakításával a gyerekek mozgástere bővült, a letisztult, otthonos környezet nyugalmat áraszt, mindez rendkívül pozitív hatással van a kicsik közérzetére, fejlődésére.

Az óvoda modernizálásában 2018 szeptemberében indult meg a kivitelezés. A terveknek megfelelően az épület nagy részét megtartották, de bontottak és áthelyeztek válaszfalakat, hogy a használati terek minőségét javítsák. A csoportszobák és az új funkciók ideális helyre kerülését – tervezői kreativitással – a keleti homlokzati sík előrébb csúsztatásával oldották meg.

Az épületre jellemző erős szimmetrikus szerkezet megtartásával a hozzáépítés nem kelti azt az érzetet, hogy utólag bővítették az épületet.

A faszerkezetes bővítmény egy része kültéri, mely mindkét szinten közvetlenül kapcsolódik a beltérhez, ezzel a tervezők megteremtették az emeleti csoportszobák és a kültér közti kapcsolatot.

A középső tömb megoldotta a védett megérkezést, a kerékpár- és kismotor-tárolást, az átriumba, kertbe való kijutást és egy lifttel a szintek közötti akadálymentes közlekedést. Az emeletre érve tágas előtérbe érünk, innen nyílik az új tornaszoba az egyedi készítésű mászófallal.


Egészségmegőrzés és fenntarthatóság jellemzi az intézményt

Az emeleten alakították ki a sószobát is homokozóval. A kerületben elindított Sószoba-program a Vizafogó óvoda fejlesztését is érintette: a sós levegő belégzése erősíti a gyermekek immunrendszerét, serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását, képes csökkenteni a közösségekben terjedő fertőzéses megbetegedések kialakulását.

 

A csoportszobákhoz kapcsolódik nagy üvegezett megnyitásokkal a szintenkénti fedett-nyitott terasz. Ennek köszönhetően akár egész nap összeköthető a benti tartózkodás a szabadban való játékkal.

Az előtérben nagyméretű akvárium, az intézmény tömbjei között tavacska kapott helyet. A víz az óvodának kiemelt tematikája, egyben a környezettudatossághoz és a fenntarthatósághoz kapcsolható program is. A tetőről összegyűjtött csapadékvizet például szürkevíz formájában a vécék öblítésére használják.

HelyiBudapestóvodafejlesztésoktatási beruházás