2024.04.20, Szombat
Híd épül Ferencvárosban egy vasútejlesztési programban
illusztráció - Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Híd épül Ferencvárosban egy vasútejlesztési programban

magyarepitok.hu

2019.11.07. 10:17

A Kelenföld és Ferencváros közötti vasúti fejlesztések újabb elemének indul meg az előkészítése.

Hirdetés

Az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a TED-en közzétette a ferencvárosi vasútállomás fejlesztéséről szóló tervezői közbeszerzést. A hirdetmény szerint egy különszintű vasúti kapcsolatot kell előkészíteni az állomáson.


Egy kilométert tesz ki az átemeléssel érintett szakasz

A projekt célja a jelenlegi szűk keresztmetszet feloldásával a vasútforgalmi kapacitás növelése a ferencvárosi állomáson, mely közvetlenül kapcsolódik az átfogó projektben bővülő és megújuló fővárosi déli vasúti összekötő Duna-hídhoz. Utóbbi beruházást a Duna Aszfalt Kft. kivitelezi, és itt írtunk róla bővebben.

A most megjelent közbeszerzés a részletekre is kitér. A beruházás lényegét eszerint az adja,

hogy a körvasúton közlekedő személyszállító vonatok útvonala egy vágányon átemelésre kerül a ferencvárosi állomás végponti kitérőkörzete fölött, így egyes szintbeni vonatkeresztezések kiválthatóvá válnak.

Az átemeléssel érintett villamosított vonalszakasz egybefüggő, becsült hossza mintegy 1000 méter. Ezen belül az átemelés becsült hossza a kapcsolódó rámpákkal együtt teszi ki az 1000 métert, míg az egyvágányú hídon vezetett vágányhossz körülbelül 500 méter.


Közvetlenül kapcsolódik az újonnan épülő állomáshoz

A majdani nyertes feladata többek közt az egyvágányú átemelés megtervezése az engedélyes terv szintjén, valamennyi szakági terv elkészítésével. Ugyanakkor egy vasútüzemi szimuláció és egy új vágánykép készítése is a feladatok közt van.

A hirdetményből az is kiderül, hogy az átemelési műtárgy a nyugati végén a majdani Danubius nevű vasúti megállóhelyhez kapcsolódik. Utóbbi annak a projektnek a részeként épül ki, melyben a Kelenföld és Ferencváros vasútállomások között háromvágányúra bővül a kapcsolat. Ebben a fejlesztésben egy másik elővárosi megállóhelyet is kialakítanak, Népliget-Fradiváros néven.

HelyiDuna Aszfalt Kft.FerencvárosNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)vasútfejlesztés