2024.03.29, Péntek
Kiállítás nyílt a képzőművészeti egyetem legújabb szerzeményeiből
bevezetem.eu

Kiállítás nyílt a képzőművészeti egyetem legújabb szerzeményeiből

mti.hu

2019.12.05. 16:32

A kiállítás a magyar grafika elmúlt három évtizedéről nyújt átfogó képet, három grafikai műhely köré csoportosítva a műveket.

Hirdetés

Kiállítás nyílt a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményének legújabb szerzeményeiből. A szerdától látogatható tárlaton az MKE Művészeti Gyűjteményébe az elmúlt években adományként bekerült grafikai alkotásokat tekinthetik meg az érdeklődők. A válogatás amellett, hogy átfogó képet nyújt a kortárs magyar grafikáról, tiszteleg az adományozók előtt is. A Mecénások dicsérete című tárlat a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében 2020. január 24-ig tekinthető meg.

A kiállítás a magyar grafika elmúlt három évtizedéről nyújt átfogó képet, három grafikai műhely köré csoportosítva a műveket.
A tárlat gerincét a Váci Grafikai Műhely lapjai alkotják, ezt egészíti ki a Makói mappákból bemutatott válogatás, és az egyetem nemrég elhunyt mestere, König Róbert hagyatékából a gyűjteménybe bekerült alkotások válogatott kollekciója.

 

Reprezentatív áttekintés, a 80-as évektől napjainkig

A kiállítás törzsét a Magyar Grafikus Művészek Szövetségének adományaként a gyűjteménybe került 250 művész több mint 1300 grafikai lapjából válogatott anyag jelenti. A művek a nyolcvanas évek végétől a közelmúltig nyújtanak reprezentatív áttekintést a nyomtatott művészi grafikai termésből. A kiállított darabok nagy része a Váci Grafikai Műhelyben (1990-2015) készült nagyméretű, színes litográfia. A műhely különlegessége, hogy 70x100 centiméteres színes litográfia egyedül itt nyomtatható az országban.

Az itt folyó munkát koordináló szövetség a Vácott készült művekből rendszeresen kapott egy-egy példányt. Emellett számos hazai és külföldi kiállítást is rendezett tagjai munkáiból. Ennek kapcsán művek százai kerültek a szövetség gyűjteményébe, amely így idővel a kortárs magyar grafika legnagyobb kollekciója lett. A gyűjteményt a szövetség 2015-ben az egyetemnek adományozta.

 A tárlat kurátora Révész Emese művészettörténész és Szurcsik József képzőművész, a Grafikai Tanszék vezetője.

HelyikiállításBudapestképzőművészeti kiállítás