2024.03.28, Csütörtök
Százhuszonegy település címere kerül föl az Országház homlokzatára

Százhuszonegy település címere kerül föl az Országház homlokzatára

MTI

2020.02.10. 12:54

Az újítás június elejére fog elkészülni a Parlament épületén.

Hirdetés

A Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódóan az Országgyűlés Hivatala módosítja az Országház homlokzatán lévő mészkőből készült címergalériát. A június elejére elkészülő, újrarendezett címergalérián az épület főpárkánya alatt a vármegyék címere kétszer, valamennyi település címere pedig egyszer szerepel majd.

Olyan települések jelképei jelennek most meg az épületen, mint például Eger, Miskolc, Kaposvár, Munkács, Szolnok, Szombathely, Veszprém, Losonc, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Békéscsaba, Székelyudvarhely.

Az Országház építésekor a homlokzatokat 386 címerrel díszítették. Az ország címere mellett az országrészek és társországok, valamint - gyakori ismétlődésekkel - a törvényhatóságok (vármegyék, egyes városok) mészkőből kifaragott jelvényei sorakoztak, azt a szimbolikus üzenetet hordozva, hogy a törvényhozás palotája az egész ország háza. A címerek ismétlődési gyakorisága azonban furcsaságokat mutat, míg egyesek tízszer, mások csak háromszor szerepelnek, megint mások viszont egyszer sem.

A címergaléria kivitelezése eleve sem lehetett hibátlan, ráadásul a 20. századi homlokzatfelújítások alkalmával egyes címerpajzsokat összecseréltek, ami tovább torzította az arányokat. A duplikációk megszüntetése révén 121 új város címerének elhelyezésére nyílik lehetőség, ezen városokban összesen több mint hárommillió ember él, ugyanakkor egyetlen település címere sem tűnik el a homlokzatról.

HelyiBudapestcímerOrszágház