2024.03.29, Péntek
Bravúros megoldásokkal kapott toronydarut a pesti belváros értékmentő építkezése - fotók
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Bravúros megoldásokkal kapott toronydarut a pesti belváros értékmentő építkezése - fotók

magyarepitok.hu

2020.04.06. 15:22

A Bayer Construct szakemberei az Oktogon melletti 142 éves műemléképület újjáépítésén dolgoznak, a mostani lépéshez több hónapos előkészítés és rendkívül koncentrált, összehangolt munka kellett.

Hirdetés

Látványos munkákkal folytatódott szombaton Budapesten az Andrássy út 47. szám alatti műemléképület felújítása, amit a Bayer Construct Zrt. kivitelez. Ahogy azt korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, a 19. században épült eklektikus ház a világörökség része, mégis hosszú évek óta romos állapotban van. A magyar tulajdonú cégcsoport most saját beruházásban teszi rendbe, és hoz létre benne prémium kategóriás lakásokat.  

Kattintva galéria nyilik - Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


A gépkezelők nem látták a munkafolyamatot

A februárban indult kivitelezés szombaton fontos fázishoz érkezett, megérkeztek az építkezéshez szükséges toronydaru elemei – értesült lapunk a kivitelező Bayer Construct szakembereitől. A műveletben a Liszt Ferenc tér felől egy Liebherr 85 EC-B5 Fr.Tronic toronydarut telepítettek a munkaterületre, 75 tonna talpsúllyal, a munkát egy 300 tonnás kategóriájú Liebherr 1300 autódaru támogatta.

Ez a lépés komoly kihívást jelentett az Oktogon közelében fekvő terület szűkössége miatt. A toronydaru elemeit beemelő gépeket ugyanis egy szűk helyre kellett bejuttatni, és ott csak úgy lehetett ezekett pozícionálni, hogy a gépkezelők semmit nem láttak a munkafolyamatból.

Így kizárólag rádión keresztül tudták irányítani a toronydaru elemek beemelését. További kihívás, hogy a daru összeszereléséhez is rendkívül szűk munkaterület áll rendelkezésre.
 

Csak az engedélyeztetés három hónapig tartott

Szintén fogas kérdés volt a statikai követelmények kezelése, miután a projekthez szükséges autódaru súlya meghaladta a környéken megszokott tengelyterhelést. Emiatt rengeteg utánajárás, statikai szakvélemény, BKK és BKV-engedélyek kellettek ahhoz, hogy a munka megvalósuljon. Az engedélyezés közel három hónapig tartott, és végül nagyon szigorú feltételek mellett érkezett engedély a munkavégzésre.

Szintén kezelendő körülmény volt, hogy az autóforgalom az 1-es metró födémén halad az Andrássy úton, továbbá az érintett ingatlan alatt szervizutak is húzódnak.

Emiatt hosszas mérésekkel olyan pozíciót kellett keresni, amelynél a metró födémtől, és a szervízalagutak födémétől, távközlési és közmű aknáktól is egyaránt biztonságos távolságban talpalják le az autódarut, egyikben sem kárt okozva.

Mindezek mellett fontos volt, hogy az autódarut 5 km/órás sebességgel szállítsák be, a metró födémet legkevésbé érintve, nehogy a rezgésekkel kárt tegyen.

A Bayer Construct beszámolója hangsúlyozza: a nehéz körülmények között is kiemelt szempont volt, hogy a lehető legkisebb forgalmi fennakadást okozzák, illetve a ház melletti parkot, járdát és az úttestet a legkisebb sérüléstől is megóvják.

Ehhez a forgalomtechnikával foglalkozó kollégák, az autódarus kollégák, a szállítással foglalkozó kollégák, a statikusok és a szerelő személyzet rendkívül koncentrált, összehangolt munkájára volt szükség.
 

 

Galéria

HelyiműemlékfelújításBayer Construct Kft.