2021.12.06, Hétfő
Elkezdődtek a Budapest és Dunakeszi közötti kerékpárút munkálatai
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Elkezdődtek a Budapest és Dunakeszi közötti kerékpárút munkálatai

magyarepitok.hu

2020.06.12. 11:27

A NIF Zrt. beruházásában országos kerékpáros úthálózat készül el, amely a Duna mentén fog haladni, a Budapest-Dunakeszi közti szakaszt a Penta kivitelezi.

Hirdetés

A mai napon sajtótájékoztatót tartottak Dunakeszin az EuroVelo 6 kerékpáros útvonal fejlesztésének jelenlegi státuszáról, valamint a beruházás idei legfontosabb állomásairól.

A nemzetközi kerékpáros útvonal, amely Magyarországon a Duna mentén fog haladni, az Atlanti-óceántól egészen a Fekete-tengerig fut. A 2020-as év mérföldkő lesz a hálózat hazai fejlesztésében, ugyanis az idén átadásra kerülő számos új szakaszon felül rengeteg útvonal kapcsán folynak jelentős előkészületek.

Az EuroVelo 6 kerékpáros úttal egyenértékű infrastruktúra-fejlesztésre hazánkban még nem volt példa.

Az EuroVelo 6 Budapest-Dunakeszi közötti 5 kilométer hosszú kerékpárút uniós (VEKOP), valamint hazai finanszírozással valósul meg:

  • új nyomvonalú kerékpárút kiépítéssel,
  • a mezőgazdasági utak burkolásával,
  • a meglévő utakon forgalomtechnikai beavatkozásokkal,
  • valamint Dunakeszi területén egy új pihenőhely kialakításával.

A sajtótájékoztatón Juhász Zoltán László, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese elmondta, hogy a Dunakeszin elkezdődő fejlesztésnél a munkaterületet márciusban adták át a kivitelező Penta Kft.-nek, és várhatóan jövő év márciusában zárulnak majd le a munkálatok. Ezt követően pedig elindul majd az egy hónapos forgalombavételi és használatba helyezési folyamat, így 2021 tavaszának közepén a kerékpározók már birtokba vehetik ezt a kerékpárutat.

 

A Penta jelenleg a töltésépítési és fagyréteg-építési munkálatokat végzi, ezt követően pedig elkezdik a szegély- és pályaszerkezetépítést, valamint az aszfaltozást. A beruházás során több mint 1200 köbméternyi aszfalt kerül beépítésre és 100 darab KRESZ-táblát is elhelyeznek a szakaszon a biztonságos közlekedés érdekében.

Dióssi Csaba, a település polgármestere megjegyezte, hogy a dunakesziek számára különösen fontosak a kerékpározás kínálta lehetőségek, mind a sportolást, mind pedig turisztikai szempontokat tekintve és emiatt az elmúlt 10 évben nagyon sok kerékpárút épült Dunakeszin. Hozzátette, hogy a közeljövőben megvalósuló fejlesztésben egy nagyon fontos fog elkészülni, hiszen ez a beruházás beköti Dunakeszit a nemzetközi kerékpáros életbe is, és a fővárossal is közvetlen kerékpáros kapcsolat létesül.

 

--

Galéria

HelyikerékpárútBudapestDunakesziPenta Általános Építőipari Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)