2024.07.23, Kedd
Terv szerint halad a MOL Campus építésével a Market
Fotók: Market Építő Zrt.

Terv szerint halad a MOL Campus építésével a Market

Market Építő Zrt.

2020.06.08. 08:00

Az irodaház építése során mind a LEED, mind a BREEAM minősítés megszerzése középpontban áll, ezzel is bizonyítva az energiahatékony, környezettudatos és fenntartható tudatosságot.

Ütemterv szerint épül a MOL Campus, a MOL-csoport új székháza - derült ki a kivitelező cég sajtóközleményéből. A közlemény szerint a Market Építő Zrt. a kivitelezési projekt 10%-os készültségi szintjénél jár jelenleg. Az MOL Campus Budapest egyik leginnovatívabb és legzöldebb irodaépülete lesz, amely szervesen illeszkedik a megújuló Budapart-Kopaszi-gát látképébe, és Budapest egyik ikonikus épületévé válhat.

Az irodaház építése során mind a LEED, mind a BREEAM minősítés megszerzése a cél, ezzel is bizonyítva az energiahatékony, környezettudatos és fenntartható tudatosságot.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

A MOL Campus mintegy 86.000 négyzetméter alapterületű lesz, és 2.500 munkavállaló számára biztosít munkavégzési helyet. Az új irodaház kivitelezését a Market 2019. szeptemberében indította el, és azóta számos munkafolyamot végeztek el az építési területen.

Ennek során 2020. februárig elkészült a teljes földmunka és a torony épületrész cölöpalapja, valamint a 4.400 köbméter betont magába foglaló alaplemeze. A teljes munkagödörben elkészült a szivárgó réteg és elindultak a magasfödém és a felszerkezet építési munkái is.

Már ekkor látható volt mind az öt toronydaru, melyek közül az egyik 176 méter magas lesz a későbbiek során.

 

A nyomvonalak 80%-os készültségnél járnak

Március közepén elkészült a teljes alaplemez, miközben 5.000 köbméter betont öntöttek a födémekbe. A leendő épület melletti közműépítés véghajrájában volt, a nyomvonalak 80%-a kiépült, majd ehhez csatlakozott két darab 75 köbméteres csapadéktároló tartály kialakítása is. Mindeközben a felvonulási területen az alvállalkozói létszám növekedésével párhuzamosan bővült a konténerváros is, ami jelenleg a főváros egyik legnagyobb építőipari organizációs helyszíne a több mint 180 konténeregységével.

 

Áprilisban és májusban a pódium épületrészen elkészült a négy pinceszint közül a legalsó kettő teljes szerkezetépítése, míg a -2. szint felett is több ütemben zajlik a födémépítés.

A torony épületrésznél elkezdődött a földszint feletti feszített födém kivitelezése. Mindezek mellett folyamatban van a szerkezetépítés felgyorsítására is szolgáló, közel 200 tonnányi kúszózsalurendszer kiszállítása és építése a területen. A talajszondázás, illetve annak összekötése teljesen elkészült. A legalsó pinceszinten megkezdődtek a szakági építések, a falazási, szigetelési, valamint az épületvillamossági és gépészeti munkák.

 

Egyedülálló kihívásokkal néznek szembe a szakemberek

Az új székház várhatóan 2022-ben készül el, azonban a BIM épületinformációs rendszernek köszönhetően már most látszik néhány érdekes adata, ilyen például többek között, hogy:

  • közel 5.500 homlokzati elem kerül az épületre,
  • több mint 594.000 kg súlyú acél szerkezete lesz,
  • a szakemberek több mint 57.200 m3 vasbetont dolgoznak be,
  • több mint 18.500 energiatakarékos lámpát szerelnek fel,
  • továbbá 25.367 m2 álmennyezetet fognak megépíteni,
  • csaknem 53.000 m2 padlóburkolatra lesz szükség,
  • valamint 1.739 darab belső ajtó található majd az épületben.

A projekt számos olyan építőipari kihívást tartalmaz, amit Magyarországon még nem hajtott végre egy cég sem.

A munkafolyamatok a koronavírus helyzet miatt sem álltak le, fokozott egészségvédelmi előírások betartásával, rendszeres ellenőrzések mellett folyamatos a kivitelezés.

Galéria

HelyiBudapestMarket Építő Zrt.MOLMOL Campus