2024.03.19, Kedd
Megújult a kisoroszi óvoda sportpályája
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Megújult a kisoroszi óvoda sportpályája

magyarepitok.hu

2020.09.23. 12:18

Az óvoda udvarán egy olyan vízáteresztő felülettel bíró sportpályát alakítottak ki, amely nedves időben is biztosítja a gyerekek számára a száraz és biztonságos kültéri tevékenységet.

Hirdetés

Az LB-Knauf Kft. támogatásának köszönhetően újult meg a Kisorosziban található Fekete István Mesesziget Óvoda sportpályája, amelynek újjászületéséhez a veszprémi székhelyű vállalat anyaggal, fizikai munkaerővel és szakértő tanácsokkal is hozzájárult.

A fejlesztés nagy előnye, hogy az elkészült sportpályát vízáteresztő képességének köszönhetően a gyerekek akár nedves vagy sáros időben is tudják használni.

Az óvoda területén még korábban megkezdték a sportpálya megújítását, azonban az önkormányzat és az óvoda vezetésének minden igyekezete ellenére nem sikerült a szükséges forrást megszerezni a teljes megvalósításhoz – ekkor lépett közbe segítségével az LB-Knauf. A felhasznált anyag értéke mintegy egymillió forint, a kivitelezés és az egyéb járulékos költségek pedig további 2-300 ezer forintot tesznek ki.

 

A Fekete István Mesesziget Óvoda épülete (Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu)

Az intézmény szempontjából a munkálatok teljeskörű megvalósítása létfontosságú volt, hiszen a korábban megkezdett munkák miatt az udvar építési területté változott, melyet így a gyerekek nem tudtak használni. A források kimerülésével pedig ez az állapot tartóssá vált volna.

A sportpálya helyszíni átadóünnepségén Sipos Imre, az LB-Knauf Kft. marketing és fejlesztési igazgatója elmondta, hogy a vállalat életében mindig fontos szerepet töltött be a társadalmi felelősségvállalás, ezért itt is megragadták az alkalmat, hogy segíteni tudtak egy intézménynek.

 

A megújult sportpálya az átadóünnepségen


Ebben rejlik a felhasznált anyag különlegessége

A munkafolyamat során a sportpálya megvalósításához egy különleges vízáteresztő aljzatbetont használtak fel, és összesen 16 raklap úgynevezett Drain Estrichet dolgoztak be a felületen átlag 8 centiméteres vastagságban.

A lehúzott felületet a vízáteresztés megtartása mellett hengerrel finoman betömörítették, majd az LB-Knauf a saját maga által kifejlesztett kipárolgásgátló folyadékkal, illetve fóliaterítéses védelemmel látta el a felületet. A kivitelezést 5 bemutató kőműves kollégájuk végezte műszaki felügyelet mellett két napon keresztül.

A pálya felülete

„A Drain Estrich lényege, hogy úgy lett kitalálva a szemszerkezete, hogy a felületére jutó csapadék teljes egészében átszivárogjon a szerkezeten, ebből kifolyólag nem alakulnak ki tócsák a felületen. Ennek köszönhetően egy olyan átszivárogtató felső réteget is tud kapni, mint az öntött gumi burkolat, vagy akár fa- vagy térkőburkolatot is el lehet rajta helyezni” – fejtette ki az anyag tulajdonságait ismertetve Gyarmati Péter, az LB-Knauf Kft. termékmenedzsere.

Hozzátette azt is, hogy akkor is nagyon hasznos ez a típusú anyaghasználat, ha teljesen zárt burkolat készül rá, hiszen ebben az esetben is előfordulhat, hogy a burkolat alá nedvesség kerül – gyakran ez okozza a teraszok és erkélyek, és általában véve a kültéri burkolatok tönkremenetelét, és ha a bejutott nedvesség megfagy, roncsolja az alatta lévő szerkezetet.

 

A megújult sportpálya

A Drain Estrich esetében, ha bejut valamilyen nedvesség a burkolat alá, nem okoz problémát, hiszen a szemszerkezete úgy van kialakítva, hogy ha a bejutó nedvesség jégkristályokká alakul, ezeknek is van helye, így közben nem roncsolja a szerkezetet.

Gyuriss Zsuzsanna óvodavezető elmondta, hogy nagy előrelépés az intézmény számára az átadott sportpálya, amely lehetőséget teremt arra, hogy a nagymozgásos tevékenységeket kültéren tudják végezni a gyerekekkel, illetve biztonságos környezetet nyújt, hiszen ha a gyerekek elesnek, akkor nem horzsolják le vagy ütik meg magukat.

 

Gyuriss Zsuzsanna óvodavezető (középen)

 

Galéria

HelyisportpályaóvodafejlesztésKisorosziLasselsberger-Knauf Kft.