2024.04.19, Péntek
Közel 200 dunai panorámás lakással és 100 szobás luxusszállodával gazdagodik Újlipótváros
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Közel 200 dunai panorámás lakással és 100 szobás luxusszállodával gazdagodik Újlipótváros

magyarepitok.hu

2020.09.08. 09:50

A Budapest frekventált helyszínén felépülő Duna Pearl alapjait a HBM fektette le.

Hirdetés

Márciusban már beszámoltunk a Duna Pearl építkezéséről, melynek során Újlipótváros egy 193 lakásos társasházzal és egy 103 szobás szállodával gazdagodik. A szinte közvetlenül a pesti Duna-parton épülő projekt mélyépítési feladatait a HBM Soletanche Bachy Kft. vállalta el és nemrégiben fejezték be a munkálatokat, melyekről a cég szakértője tájékoztatta lapunkat.

 

 

Gondos előkészítés után indult az építkezés

A 9 emelet magas Duna Pearl építési területét a beruházó PD Real Estate Development Kft. gondosan előkészített tervekkel együtt adta át a HBM-nek. A projektnél ez különösen fontos volt, hiszen a szakembereknek nem csak a Duna közelsége által támasztott alapozási kihívásokkal kellett megküzdeniük, hanem a korábban a helyszínen állt épületek föld alatt maradt alapjait is kezelni kellett. A helyszínen egykoron

  • malomépület állt,
  • a ’70-es években a KISZ Központi Székházának adott helyet,
  • majd a Magyar Hitel Bank és a K&H Bank irodái működtek itt.

 

 

Robosztus falakat kellett eltávolítani a föld alól

A felszín feletti bontásokat már korábban elvégezték, azonban a kifejezetten robosztus, helyenként 6 méter mélyre is lenyúló pincefalak, acélgerendás vázak és alaptestek kibontása a HBM feladata volt. A munkákat a kitűzött határidő betartásával végezték el, amit az is lehetővé tett, hogy a PD Real Estate Development Kft. és a HBM már az első hazai együttműködésén szoros kapcsolatot tudott kialakítani.

 

 

Ennek köszönhetően gördülékenyen haladt előre a mélygarázs kialakításához szükséges munkatérhatárolás és a földkiemelési munkálatok is. A résfal vonalát a régi alapozások több helyen keresztezték, illetve fedték, azonban ezt a kihívást is sikeresen vette a HBM: amikor szükség volt rá, akár speciális technológiai megoldásokat bevetve. A szerkezetépítés a következő lépés, amit a Bayer Construct végez.

Az így elkészült alapokra épül fel a Duna Pearl, mely egyedi dizájnnal, a zöldterületek hangsúlyozásával, illetve a Dunára néző panoráma teljes kihasználásával teremt majd luxuskörnyezetet a 13. kerület központjában. A várható átadás 2022 októbere, az értékesítés már jelenleg is fokozott érdeklődés mellett zajlik és jelentős mértékben előre is haladt.

HelyiBudapestÚjlipótvárosmélyépítésHBM Kft.Bayer Construct Kft.