2024.04.19, Péntek

A Magyar Építő és a ZÁÉV generálkivitelezésében tavaly ősszel átadott nemzeti stadiont a belső tájékoztatási rendszere miatt díjazták.

Hirdetés

Magyar világsiker született a világ legjelentősebb kommunikációs dizájn versenyén, a Red Dot-on - adta hírül a Graphasel Design Studio. A Puskás Aréna a látogatóirányító rendszere és arculata által nyerte el a díjat.

 

A Graphasel Design Studio az ideivel együtt zsinórban harmadjára kapta meg a huszonnégy tagú, nemzetközileg elismert szaktekintélyekből álló zsűri elismerését.

A hazai csapat wayfinding kategóriában nyert, ahol magyar alkotó eddig még nem kapott elismerést.

Az aréna építését Fürjes Balázs kormánybiztos, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár irányította. Fürjes Balázs elmondta, öt szempontot adtak a tervezőknek az aréna belső világának megformálásához:

  • az aréna belül is legyen világbajnok,
  • a belső dizájn legyen egyszerre szemet gyönyörködtető és felhasználóbarát,
  • a múlt és jövő izgalmas randevúja,
  • időtálló,
  • továbbá sajátosan magyar.

Mindezt sikerült világszínvonalon megvalósítani, ezt bizonyítja a Red Dot díj is – tette hozzá az államtitkár.


Tavaly Stockholm közlekedési rendszere nyerte ezt a díjat

A Red Dot Design Awardot 1955-ben alapították, azóta minden esztendőben több ezer pályázó közül választják ki a győzteseket a design és a kommunikáció szaktekintélyei. Abban a kategóriában, amelyben idén a Puskás Arénát díjazták, a tavalyi győztes Stockholm tömegközlekedési rendszere volt.

 

A wayfinding az épületek belső tájékoztatási rendszere, amely közérthető és könnyen követhető jelekkel, szimbólumokkal segíti a látogatókat az eligazodásban, tájékozódásban. A látogatóirányítás nem csak jelölések rendszere, hanem egyben a középület arculatát is meghatározza.


A 2017-es úszó vb arculatát is ez a cég tervezte

A Puskás Arénát 2019 novemberében adták át a nagyközönségnek a Magyarország–Uruguay nyitómeccsen. Az aréna a Magyar Építő és a ZÁÉV generálkivitelezésével, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Zrt. (KKBK) beruházásában jött létre - utóbbi szerepét 2020 januárja óta a Fürjes Balázs irányításával létrejött Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) tölti be. A stadion kivitelezése során a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. készítette és szerelte az acélszerkezetet, míg a szerkezetépítés feladait a West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt., a Bayer Construct Zrt., a Sankó-Ép Kft. és az Épszerk-Pannónia Invest Kft. oldotta meg. A műszaki ellenőri feladatokat az Óbuda Group és a Főber Zrt. látta el, a tervezési munkákat a Közti Zrt. végezte el, a stadion vezető tervezője Skardelli György volt.

A Graphasel Design Studio az utóbbi években számos nemzetközi elismerést szerzett, többek között két Red Dot dizájndíjat is az Opera Gin Budapest címkéjével és a Dubicz Borászat csomagolásterveivel. A stúdió nevéhez kötődik a budapesti Google iroda dizájnja, a 2017-es Fina világbajnokság teljes megjelenése, Budapest és Magyarország turisztikai arculata, de több cukrászda, étterem és hotel vizuális identitása is.

KÉSZ CsoportHelyiMagyar Építő ZrtWest Hungária Bau Kft.ZÁÉV Építőipari Zrt.Épkar Zrt.tervezésÓbuda GroupKözti Zrt.Főber Zrt.Épszerk-Pannónia Invest Kft.Bayer Construct Kft.Budapesti Fejlesztési Központ (BFK)Sankó-Ép Kft.Puskás ArénaGraphael Design Studio