2024.03.29, Péntek
Jelentős építőipari projektekkel építi le Budapest az autós közlekedést
A Közvágóhíd megálló látványterve a déli körvasúton - forrás: delikorvasut.hu

Jelentős építőipari projektekkel építi le Budapest az autós közlekedést

mti, magyarepitok.hu

2020.11.26. 15:41

A fővárosba autóval ingázó egymillió ember 30-40 százalékát szeretnék, hogy váltson át tömegközlekedésre.

Hirdetés

A kormányzati fejlesztéspolitika három legfontosabb területe Budapesten a közlekedés fejlesztése, az otthonteremtés és a minőségi zöldterületek növelése - derült ki Fürjes Balázs csütörtöki budapesti beszédéből. A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a "Dinamikus városfejlesztés" címmel megrendezett online építőipari konferencián tartott előadást.

Fürjes Balázs hozzátette: a megjelölt három területen a fejlesztések önállóan, kormányzati projektekben, illetve szoros együttműködésben a fővárosi és a kerületi önkormányzatokkal valósulhatnak meg. A közlekedésfejlesztés legfontosabb céljai között említette, hogy jobb legyen a közösségi közlekedés, kevesebb legyen a forgalmi dugó és legyen tisztább a levegő Budapesten.

Fürjes Balázs egy korábbi felvételen - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


A legnagyobb kihívásnak Fürjes Balázs azt jelölte meg, hogy a Budapest belső részére a külső kerületekből és az agglomerációból naponta autóval érkező egymillió embernek legalább a harmada, de akár negyven százaléka is átválthasson közösségi közlekedésre, illetve elkerülhesse a belvárost. Ehhez az államtitkár szerint három dolog szükséges:

  • a tömegközlekedés folyamatos fejlesztése,
  • a belvárost kikerülő, hiányzó külső körúti elemek és hidak megépítése,
  • valamint az autók letételét támogató P+R parkoló hálózat fejlesztése a külső csomópontokon.
Helyiépítőiparközlekedésfejlesztés