2024.04.18, Csütörtök
Aláírták a szerződést: hamarosan indulhat a Lánchíd felújítása
Képek a Lánchídról: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu, helyszíni fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Aláírták a szerződést: hamarosan indulhat a Lánchíd felújítása

magyarepitok.hu

2021.02.02. 12:03

A patinás fővárosi híd az A-Híd munkájával újul meg, a cég a lehető legmagasabb színvonalú munkát vállalta a 380 méter hosszú, 172 éve átadott történelmi műtárgy munkálatain.

Hirdetés

Kedden reggel aláírták a Lánchíd felújításáról szóló szerződést a fővárost képviselő BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. és a kivitelező A-Híd Zrt. vezetői. Mint korábban megírtuk, a legnagyobb hazai hídépítő múlttal bíró vállalat nettó 18,8 milliárd forintért nyerte el a projektre kiírt közbeszerzést.

 

A Duna első állandó hídja, Budapest fontos jelképe újul meg

A járványhelyzetet figyelembe véve visszafogott eseményen részt vett többek között Dr. Walter Katalin BKK-vezérigazgató és Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója is (aki lapunk kérdéseire röviden reagált is nemrég a Lánchíd projektjének elvállalása kapcsán és elmondta: a lehető legmagasabb színvonalú kivitelezésre törekednek).

 

dr. Walter Katalin és Sal László (Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu)

A kivitelezés a tervek szerint márciusban indulhat el, majd pedig az ütemezés alapján a munkálatok 2023 őszén fejeződhetnek be.

A Lánchíd 172 éve készült el az 1848-49-es forradalom idején, és a Duna első állandó, illetve egyik legszebb hídjaként is ismert. Mindemellett a fővárosi közlekedés kulcsfontosságú része is, melynek felújítása kiemelt fontosságú. Összesen kicsivel több, mint 380 méter hosszú, szélessége 14,5 méteres.

 

Teljes körű munkával újul meg a Lánchíd

 

 

Mint korábban összegeztük, a felújítás során a BKK oldalán elérhető adatok szerint

  • az eddig használt közúti pályalemezt teljesen elbontják és újjáépítik,
  • a megmaradó acélszerkezeteket szükség szerint javítják és korrózióvédelemmel látják el,
  • valamint felújítják a műemlék gyalogoskorlátokat.

Továbbá többek között megújulnak még a hídtartozékok (hídsaruk, dilatációs elemek, kezelőjárdák). A budai oldali szellőző felépítményeket modernizálják, mind a budai, mind a pesti lánclehorgonyzó kamrák szigetelését megújítják, valamint megépül a kamrák árvízi védekezési rendszere is.

 

A szükség szerinti mederrendezést is elvégzik, miközben egy műemléket megillető gondossággal dolgoznak

Ezen felül, a Duna-meder szükség szerinti rendezésén és a hajózási jelzések korszerűsítésén (aktív radar kiépítése) kívül

  • átépítik és kiszélesítik a hídfőkben lévő gyalogos-aluljárókat,
  • átépítik a hídfők lépcsőit,
  • valamint felújítják a hídfők helyiségeit és – lehetőség szerint – hasznosítják is őket.

 

 

A kőoroszlánok, a kőcímerek, a kőfeliratok és a kőfelületek restaurációt kapnak. A jelenleg egyágú közvilágítási kandeláberek helyett – korhű képek alapján – gondosan rekonstruált háromágú kandelábereket szerelnek fel a láncszerkezetekre. Emellett még több elem is megújulhat, a teljes lista a fenti linken érhető el.

HelyiBudapestA-Híd Zrt.műemlékfelújításhídfelújításhídépítésBKKLánchídBudapest Közút Zrt.