2024.04.26, Péntek
Megújul a fővárosban a Kossuth tér és a Margit híd közötti szakasz
Fotó: infostart.hu

Megújul a fővárosban a Kossuth tér és a Margit híd közötti szakasz

MTI

2021.02.12. 15:30

A rakpart gyalogosan végigjárhatóvá válik a Duna Arénától az Országháztól délre eső, Cipők a Duna-parton emlékműig.

Hirdetés

Pénteken jelent meg az európai uniós közbeszerzési értesítőben a pesti rakpart Margit híd és Parlament közötti szakaszának megújítására vonatkozó eljárás. Az említett szakasz rekonstrukciójára a kormány 787 millió forintot folyósított a fővárosi önkormányzatnak a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntése alapján - írta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.

A projekt célja a rakpart újjáépítése és egy összefüggő Duna-parti sétány létrehozása.

Ez azt jelenti, hogy ez a rész északról a Jászai Mari téri szakaszhoz, délről pedig a Parlament előtt a Kossuth Lajos térhez kapcsolódna. A kivitelezés a Fővárosi Önkormányzat beruházásában még az idén megvalósulhat.

 

Új fasor és átkelő kedvez a gyalogosoknak

A Kossuth Lajos tér 2014-es felújításánál alkalmazott arculat - burkolatok, utcabútorok és kandeláberek - használatával az Országház előtti rakpartszakaszhoz csatlakozva a Margit hídig kiépül a sétány, ezáltal a rakpart gyalogosan végigjárhatóvá válik a Duna Arénától az Országháztól délre eső, Cipők a Duna-parton emlékműig.

A sétány mentén új fasor is létesül az Olimpia park, a Képviselői Irodaház és a Jászai Mari tér előtti szakaszon.

A Jászai Mari téri rakparti lehajtó mellett járda épül, így az ott létesítendő új gyalogátkelő révén kényelmesebben megközelíthető lesz a parti sétány.

Továbbá az Olimpia park előtt meglévő átkelő - némileg délebbre tolva - szintén rendelkezésre áll majd. A 2x1 sávos útpálya szűkített keresztmetszettel megmarad, azonban a mai parkolóhelyek többségét gyalogosfelületek váltják fel, és megnyílik a lehetőség a rakpart forgalomcsillapítására - írta Fürjes Balázs.

HelyiBudapestgyalogútDuna-part