2024.04.20, Szombat
Idén becsöngetnek az új budakalászi általános iskolába - galéria
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Idén becsöngetnek az új budakalászi általános iskolába - galéria

magyarepitok.hu

2021.04.27. 10:59

Már zajlik a SWIETELSKY kivitelezésében elkészült oktatási intézmény használatbavételi eljárása.

Hirdetés

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a SWIETELSKY Építő Kft. dolgozik a budakalászi Patakpart Általános Iskola projektjén. A bruttó 3,5 milliárd forintos fejlesztés során a település egy új, 16 tantermes intézményt kap.

A kivételes elhelyezkedésű, patakparton fekvő iskola kivitelezéséről, és az építkezés kihívásairól Nagy Balázzsal, a kivitelező SWIETELSKY projektvezetőjével beszélgettünk.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Bevezetésképp a szakember ismertette, hogy az iskola építése 2019 márciusában kezdődött. A munkaterület átadás-átvételt követő régészeti feltárásokon a helyszínen 88 tárgyat tártak fel a kora vaskori és az ezt követő időszakból.

Az alapozási munkák 2019 nyarán kezdődhettek meg. Az építkezést a koronavírus megjelenése hátráltatta, hiszen a külföldről érkező alapanyagok beszállítása akadozott. Ennek ellenére a kivitelezéssel ütemterv szerint elkészültek.

Jelenleg folyamatban van a műszaki átadás átvételt követő használatba vételi eljárás.

 

 

Az időjárás nem könnyítette meg a szakemberek munkáját

Nagy Balázs szerint a kivitelezés egyik legnagyobb kihívását a hozzávetőleg 1400 köbméter beton bedolgozását igénylő alapozási munka jelentette. Az épület pont és gerendarács alaprendszeren nyugszik, melyek kivitelezését az időjárás jelentősen befolyásolta:

a rendszeres esőzések miatt több alkalommal is alapozási munkára alkalmatlan állapotig ázott el a munkaterület. Emiatt több esetben talajcserét is kellett végezni.

 

 

Hozzátette: megkönnyebbülést jelentett, amikor elérték az alapozási rendszer felett készülő vasbetonlemez kivitelezését. Az ezt követő tartófalas és vasbetonpilléres vegyes rendszerű tartószerkezet építése is kihívásokkal terhelt időszak volt, hiszen itt több megbízott kivitelező munkáját kellett folyamatosan koordinálni, és az egymásra épülő fázisok időben és térben történő összehangolásra kellett ügyelni.

 

A hagyományos, kétkezi technológiát részesítették előnyben

Az épület tervezője az Ybl-díjas Turi Attila építész, aki 23 évig töltötte be a város főépítészi tisztségét. Az általa képviselt stílusirányból és a helyi adottságokból adódóan nem kívánt meg speciális technológiát a kivitelezés, sőt a gyorsan végezhető gépesített folyamatokkal szemben a szakipari munkák esetében a hagyományos kivitelezés módját a létszámmal kellett ellensúlyozni – tette hozzá Nagy Balázs.

 

 

A projekt legérdekesebb részének a „hagyományos” módon készített tetőépítést, és így a beázásmentes állapot elérését tartja a szakember. Az előregyártott jól szervezhető elemes rendszerekkel, és a gyorsan végezhető lemezes szigetelésekkel szemben

a teljes tetőszerkezetet kétkezi ácsmunkával helyszíni kivitelezéssel kellett elvégezni: minden egyes faelemet, fóliát, cserepet kézzel illesztettek a helyére.

 

 

Számokban is impozáns az új iskola

A szakember elmondta, multimédiás könyvtár és napelemekkel fedett tornaterem is helyet kapott a projektben, melyet íves toldott rétegragasztott fatetőszerkezettel fedtek le és 22 méteres fesztávolságú sportpadlórendszert kapott. Ennek tetőfelületén 210 napelemtáblát is elhelyeztek.

 

 

Nagy Balázs emellett betekintést adott a beruházás teljes méretébe számok segítségével is. Kifejtette, hogy az épülethez tartozó telek területe közel 12 ezer négyzetméter: itt többek között 45 férőhelyes parkoló, játszótér, futópálya, távolugró gödör és is sportpálya épült.

Végül elmondta azt is, funkció szerint hogyan osztották fel a háromszintes, 4500 négyzetméteres épületet. Itt az alagsorban és földszinten 16 általános tantermet és 2 csoportszobát alakítottak ki, illetve háztartási, technika, nyelvi, informatikai szaktantermek várják majd a tanulókat. A felső szinten a természettudományi és a biológia szaktantermek, az utcai torony legfelső szintjén pedig a multimédiás könyvtár kapott helyet.

 

 

Galéria

Helyiúj iskolaépületBudakalásziskolaépítésSwietelsky Magyarország Kft.