2024.04.16, Kedd
A Leier speciális zajárnyékoló falai védik az M0-s autóút környezetében élőket
Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu és Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A Leier speciális zajárnyékoló falai védik az M0-s autóút környezetében élőket

magyarepitok.hu

2021.05.31. 13:10

A beruházás során több mint 34 ezer négyzetméter átlátszatlan zajvédő panel gyártására és beépítésére került sor, melynek nagy előnye a gondozásmentes üzemeltethetőség.

Hirdetés

Az M0-s autóút Déli szektorának rekonstrukciója részeként 2018 őszén kezdődött el az M6-os autópálya és az 51. számú főút (11+650 – 23+200 kilométer szelvény) közötti szakaszán a Leier Hungária Kft. Durisol falrendszerének beépítése.

Az M0-s autóút jelentős forgalma nagy zajterhelést jelent a környéken élőkre nézve, ezért a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló projekt a forgalomból adódó zajterhelés csökkentését hivatott elérni. A zajvédő falak építését a STRABAG Építő Kft. és a STRABAG AG alvállalkozójaként a Magyar Körút Kft. végzi el és fejezi be előreláthatóan 2021 júniusában.

A beruházás részleteiről Tomposné Szirbek Zsuzsa, a Magyar Körút Kft. ügyvezetője és Major Tamás, a Leier Hungária Kft. mélyépítés, környezettechnika, vasútépítés és Durisol üzletágának vezetője tájékoztatta lapunkat.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Magasabb, hosszabb és jobb hanggátló tulajdonságú falat építettek

A kivitelezési munkák az M6-os autópálya és az 51. számú főút közti szakaszát ölelik fel az M0-s autóútnak. Mivel a rekonstrukció a bal pályát érintette, ezért a falak túlnyomó többsége is ezen az oldalon található. A legtöbb helyen, ahol jelen beruházás keretein belül zajvédő fal épült, ott korábban is álltak falak, azonban azok nem feleltek meg az új kihívásoknak.

„Az elbontásra került régi létesítmények alacsonyabbak, illetve rövidebbek voltak a jelenleg építetteknél, így a helyükre magasabb, hosszabb és jobb hanggátló tulajdonságú falat építettünk. Új szakaszként a bal és a jobb pálya között emelt fal jelenik meg, amely az M6-os autópálya csomóponttól tart a 6. számú főútig, a jobb pályán a 6. számú főút le- és felhajtó ágain egészen a Deák Ferenc hídig, illetve a rövidesen elkészülő szakasz a Deák Ferenc híd Csepel-szigeti végénél található” – ismertette az ügyvezető.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A beruházás során több mint 34 ezer négyzetméter átlátszatlan zajvédő panel gyártására és beépítésére került sor.

A kiválasztott – és egyébként az M0-s autóúton korábban nagy mennyiségben már használt - Leier termék teljes mértékben teljesíti a tender kiírásban meghatározott paramétereket, valamint az üzemeltető által is elfogadott.

Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Esztétikus megjelenés és vandálbiztos kivitel

A projekt során anyagában színezett DSi 25/13 W egy oldalon zajelnyelő és DSi 30/13 N két oldalon zajelnyelő zajárnyékoló paneleket szállítottak a Leier szakemberei.

Major Tamás a Leier Durisol falrendszer előnyeiről elmondta,

Magyarországon ennek a rendszernek köszönhető, hogy anyagában színezett zajárnyékoló falak kerülhettek beépítésre, melyek nagy előnye a gondozásmentes üzemeltethetőség az utólag festett falakkal szemben. Az utólagos festés ugyanis károsan befolyásolja a falak zajelnyelő képességét.

Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A fal további előnyeiről hozzátette: az esztétikus megjelenés és a vandálbiztos kivitel szintén a Leier terméke mellett szól, amely az egyedülálló módon magas minőségű zajárnyékoló blokkelemeknek és a 13 centiméter vastag vasbeton magnak köszönhető. Ennek hatása a hosszú élettartam.

„Esetleges szennyeződés esetén egyszerűen tisztítható magasnyomású mosóberendezéssel. Felületi sérülésnél az egyes blokkelemek egységei könnyen javíthatók panelcsere nélkül, ami ráadásul észrevétlen javítást eredményez. Mindemellett környezetbarát anyagokból készül”

– tette hozzá az üzletág vezető.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Már magánházaknál is használják

A Leier hanggátló falának magas szintű akusztikai követelményeknek való megfelelőségét a panelokká épített blokkelemeken kívül a panelok közt elhelyezett speciális tömítőszalagok biztosítják.

„Ennek köszönhetően maximálisan kielégítik az előírt zajárnyékolási paramétereket. Hiszen igazán hatásos zajárnyékoló falakat csak tömör szendvicsszerkezetű rendszerrel lehet létesíteni. A blokkelemek kiváló tulajdonságát felismerve, magánházak esetén is előszeretettel használják zajárnyékoló kerítésként, a helyszínen blokkelemenként felépítve” – foglalta össze Major Tamás.

Galéria

HelyiStrabagLeier Hungária Kft.zajvédelemNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)M0-ásMagyar Körút Kft.