2024.03.19, Kedd
Közel megfelezik a fővárosi, Budakeszi és a Zsámbéki-medence között a közösségi közlekedési útidőt

Közel megfelezik a fővárosi, Budakeszi és a Zsámbéki-medence között a közösségi közlekedési útidőt

2021.06.19. 10:00

Többek között Budakeszi is érintett: a városba 20 perccel gyorsabban lehet majd csúcsidőben busszal eljutni. A részletekről online véleményfelmérést indított a BFK.

Hirdetés

Már korábban is írtunk arról, hogy Budakeszi és a Zsámbéki-medence Budapestre tartó buszjáratai számára új buszsáv létesül. A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) beruházásában elrajtoló projekt tervezői szerződését a közbeszerzési pályázaton nyertes Uvaterv Zrt.-vel za agglomerációs városban írta alá Vitézy Dávid vezérigazgató a héten, Pokorni Zoltán polgármesterrel, Fürjes Balázs és Menczer Tamás államtitkárokkal együtt a helyszínre utazva – derül ki a vezérigazgató Facebook-posztjából.

 

Az Uvaterv feladata az új autóbuszsávok engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítése, a létesítéshez szükséges engedélyeket megszerzése és a kivitelezéshez szükséges tenderdokumentáció előkészítése.

 

Versenyképesebb lesz Budakeszi és a Zsámbéki-medence

A beruházástól a a BFK az várja, hogy gyorsabban haladhatnak majd az autóbuszok, ezáltal a jelenleginél többen választják a közösségi közlekedést Budakeszi felől.

Az új buszsávok elkészülte után a jelenlegi ötvenről harminc percre vagy az alá csökkenhet csúcsidőben az autóbuszok menetideje Budakeszi és Budapest között, ezáltal a mainál lényegesen vonzóbb és versenyképesebb lehet a közösségi közlekedés a Zsámbéki-medence települései és a főváros között.

Az előzetes becslés szerint tíz százalékkal növekedhet a közösségi járművek utasforgalma az autóbuszsávok átadása után, a beruházás kivitelezése 2023-ban kezdődhet meg

– írta Vitézy Dávid. „Mivel kötöttpályás közlekedési megoldás itt nincs, ennek kialakítása a domborzati viszonyok miatt nem is lenne egyszerű, így az autóbusz-közlekedést szükséges jobbá tenni rövid távon, hisz ez ma az ország legsűrűbb Volán-járata” – tette hozzá.

 

Megkérdezik a lakosságot is a legjobb megoldásról

A vezető szakember részletesen kifejtette még: a Zsámbéki-medence és Budapest közötti közlekedési kapcsolatok jelenleg is kapacitásaik határán működnek, a folyamatos forgalmi torlódás szinte minden itt lakó számára problémát okoz. A BFK ezért a Budakeszi úton és a budakeszi Fő utcán építendő, szakaszos buszsáv kialakítását, valamint további forgalmi intézkedések vizsgálatát indította el.

A koncepcionális elképzelések szerint már Budakeszi beépített területeinek széléről, az ott létesülő P+R parkolók mellől indulnának a buszok a főváros felé, ezzel is elősegítve a könnyebb átszállást, illetve a közlekedési módváltást.

Szakaszos buszsávok épülnek Budakeszin, illetve Budapesten a XII. és II. kerületekben, amelyeken a helyi és helyközi közösségi járművek előzik majd a dugóba szorult kocsisort, a kereszteződésekben pedig intelligens forgalomirányító lámpák engedik őket előre.

Az előzetes vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy nem egybefüggő buszsáv a megoldás, hanem több rövidebb szakasz kialakítása, amelyeken dugó idején a buszok megelőzik a kocsisort.

Mindemellett a beruházó a tervezők munkájának orientálása érdekében kérdőíves felmérést is indított, amelyben a résztvevők a Zsámbéki-medence közlekedési viszonyairól, utazási szokásaikról alkothatnak véleményt. A kérdőív július 5-ig tölthető ki online.

HelyiBudapestBudakesziZsámbékBudapesti Fejlesztési Központ (BFK)Volánbuszbuszsáv