2022.08.16, Kedd
A visegrádi királytalálkozó hétszázadik évfordulójára teljesen felújítják az annak egykor helyet adó várat
MTI/Mónus Márton

A visegrádi királytalálkozó hétszázadik évfordulójára teljesen felújítják az annak egykor helyet adó várat

mti

2021.07.13. 08:11

Újjászületik a visegrádi vár és környezete egy most induló és 2035-ig tartó programban.

Hirdetés

Sajtótájékoztatón jelentették be hétfőn, hogy jelentős fejlesztéssorozatot kap a szimbolikus jelentőségű visegrádi vár és környéke a Visegrád 700 programban. A Visegrád 700 névre keresztelt program célja a felbecsülhetetlen értékű helyszín teljes körű műemléki felújítása, illetve átfogó kulturális, turisztikai és közlekedésfejlesztési megújítása az 1335-ös visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára.

 

 

Az eseményen Fodor Gergely kormánybiztos emlékeztetett, hogy a királyi palota falai között jött létre 1991-ben a közép-európai közeledés fontos "állomása", a visegrádi négyek (V4) együttműködése is.

   A következő években

  • nemcsak az alsóvár
  • és a Salamon-torony,
  • a völgyzárófal
  • és a vízibástya rekonstrukciója valósul meg,
  • de a fellegvár
  • és a királyi palota is megújul.

 

Átfogó, hosszú távú projekt

A fejlesztési célok között szerepel a terület akadálymentesítése és az erődrendszer két pontjának összekapcsolása, illetve bejárhatóvá tétele. Az erődítmény területének régóta esedékes régészeti feltárását is elvégzik.

A királyi palota egykor lovagi tornáknak otthont adó területe közparkként születik újjá.

A program magában foglalja a városközponti parkoló és sétány kialakítását, a Makovecz Imre tervezte Magyar László-tornacsarnok korszerűsítését, valamint a Viktorin sétány felújítását is.

Vitályos Eszter államtitkár elmondta: a felújítás hosszabb ideig tart, az állam folyamatosan biztosítja rá az évente néhány milliárd forintra rúgó forrást.

 

 

HelyiVisegrádműemlékfelújítás