2024.04.20, Szombat
A város mikroklímáját javító funkcióval tervezik a csepeli közparkot
Látványtervek: BFK

A város mikroklímáját javító funkcióval tervezik a csepeli közparkot

Vitézy Dávid/Facebook

2021.10.29. 12:00

A BFK megkötötte a szerződést az új csepeli közpark területén kialakítandó vizes élőhely tervezésére.

Hirdetés

Megkezdődhetnek a Csepel-szigetet érintő vízgazdálkodási és környezetvédelmi beruházás előkészületei – olvasható Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója csütörtöki Facebook bejegyzésében.

A folytatásban Vitézy Dávid kifejtette:

a BFK szerződést kötött a Csepelen tervezett új közpark területén kialakítandó vizes élőhely (úgynevezett wetland) és a kék-zöld infrastruktúrába integrált csapadékvíz gazdálkodás ellátásának tervezésére.

A közbeszerzési pályázatra öt ajánlat érkezett, ezek közül a Realiscon Kft. ajánlatát fogadták el, a tervezési díj 95.418.000 forint. A nyertesnek összességében 215 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy a tervcsomagokat elkészítse.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A park három városmajornyi területet ölel fel

Lapunkban rendszeresen beszámolunk az új csepeli közpark kialakításának projektjéről. A park részletes tervezéséről szóló szerződést már meg is kötötték a pályázaton nyertes s73 Tájépítész Stúdióval.

A BFK a Csepel-sziget északi részén egy több mint 36 hektár területű − három városmajornyi − új városi közpark kialakításának előkészítésén dolgozik.

Az új közparkban a tervek szerint

  • nagy, szabad pihenőterek, tisztások;
  • gyalogos- és kerékpárosutak, sétányok, ösvények;
  • védett, fás ligetek;
  • közösségi sportpályák, kültéri fitnesz, mászófalak, görpark;
  • padok, Duna parti teraszok, kiülők, utcabútorok;
  • továbbá a ferencvárosi partszakasz felé biciklis-gyalogos hidak kapnának helyet.

 

A wetland csökkenti a villámárvizek hatásait

A bejegyzésben a vezérigazgató ismertette:

a területre készült korábbi Mestertervvel összhangban, a közpark részeként új vizes élőhely épül ki.

A parkon át északi-déli irányban kanyargó wetland funkciója, hogy

  • a városrész burkolt és beépített felületein keletkező csapadékvizet kezelje és helyben tartsa, azt csak a természetes szűrőrétegen átengedve, megtisztulva eressze a Ráckevei (Soroksári)-Dunába;
  • továbbá természetes vizes élőhelyet biztosít számos növény- és állatfajnak;
  • emellett fontos szerepet játszik a városi mikroklíma javításában azáltal, hogy a megfelelő pára hozzájárul a hőszigethatás csökkentéséhez;
  • hozzájárul a közpark biodiverzitásának növeléséhez, és nagy mértékben szolgálja a fenntarthatóságot, a klímaváltozás miatt megváltozó időjárásunkban a gyorsan lehulló csapadék helyben tartását, a villámárvizek kockázatának mérséklését.

A vízelvezetés és a kék-zöld infrastrukúra területe körülbelül 5,4 hektár, a kék-zöld-infrastruktúrán belül kialakítandó wetland, víztározó és szikkasztó területe mintegy 2,3 hektár.

 

 

A tervezési szakasz négy részből áll

A nyertes tervező feladata lesz a wetland teljes körű megtervezése a szükséges víztisztító ökoszisztéma rendszer kialakításával és tájépítészeti megjelenéssel együtt, illetve a tervezési területen és a közvetlenül csatlakozó vízgyűjtő területeken a közterületek csapadékvíz elvezetési rendszerének megtervezése.

Emellett a közvetlenül csatlakozó területekről, ingatlanokról érkező csapadékvíz befogadása/elvezetése, továbbá ezen csapadék vizek tározása, szikkasztása, szűrése.

Ugyancsak feladat a wetland fenntartásához, illetve a száraz időszakokban szükséges vízpótlás vízmennyiségének meghatározása és a vízpótlás lehetséges forrásainak számbavétele, az optimális műszaki megoldás meghatározása.

A bejegyzés végén Vitézy Dávid kitért arra, hogy a tervezési szakasz négy részre bontható: vízellátási/vízutánpótlási tervek, koncepciótervek, engedélyezési tervek (beleértve vízjogi, illetve egyéb létesítési terv), és kivitelezési tervek készítése.

 

A cikk a Budapest Fejlesztési Központ támogatásával jelent meg.

 

Galéria

HelyiBudapestCsepelközparkBudapesti Fejlesztési Központ (BFK)