2022.08.12, Péntek
Megtartják a Nyugati téri hanukai ünnepséget vasárnap
Illusztráció, pixabay.com

Megtartják a Nyugati téri hanukai ünnepséget vasárnap

MTI

2021.11.26. 14:20

A nyolcnapos ünnep első estéjén, vasárnap a Nyugati téren felállított hanukián meggyújtják az első gyertyát.

Hirdetés

Megtartják vasárnap a budapesti Nyugati téren a hanukai ünnepségét - közölte a szervező, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) pénteken.

Beszédet mond Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Az ünnep további napjain sorban gyújtják majd meg a gyertyákat a Nyugati téren, ahol bemutatkoznak az EMIH-hez tartozó zsinagógák, illetve a hitközség intézményei, szervezetei, köztük a CEDEK Szeretetszolgálat és a Maimonidész Gimnázium.

Szintén vasárnap este a Városligeti Műjégpályán is gyertyát gyújtanak a hanukián, majd korcsolyabemutatókkal, játékos vetélkedőkkel és hanukai ételekkel ünnepelnek.

Hanukia áll majd a Móricz Zsigmond körtéren, a Szent István parkban, a budai Várban és a Flórián téren is, valamint Debrecenben, Miskolcon, Szentendrén és Kőszegen.

A közleményben idézték Köves Slomót, aki szerint "több mint egy év nélkülözés után most még jobban értjük, milyen jelentősége van a közösségek összefogásának és azoknak az értékeknek, amelyek örök lángként adnak reményt akkor is, amikor nagyon egyedül vagyunk".

"Az elmúlt 24 évben a tavalyi volt az egyetlen, amikor a magyar zsidóság nem tudta emelt fővel, felszabadultan és büszkén megünnepelni a hanukát. Ezt nem az antiszemitizmus vagy a gyűlölködés akadályozta meg, hanem egy egész világot sakkban tartó járvány - mondta. Sajnos még mindig a járvány ellen küzdünk, de - a kötelező óvatosság mellett - idén ismét együtt ünnepelhetünk. A budapesti és vidéki városok tereire visszatérnek a csodát, a szabadságot és az örök értékeket hirdető lángok fényei - tette hozzá a vezető rabbi.

Hanuka idején a zsidóság a szír-görög megszállók felett i. e. 165-ben aratott győzelmére emlékezik, amikor a makkabeus szabadságharcosok visszafoglalták a jeruzsálemi szentélyt és megtisztították azt az idegen bálványoktól. A makkabeusok a templomban mindössze egy napra elegendő kóser olajat találtak, amivel lángot gyújthattak a szent gyertyatartóban, a menórában. Új olaj előállításhoz ugyanakkor nyolc napra volt szükség.

A hagyomány szerint csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett.

Ennek emlékére az ünnep első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok a csak ilyenkor használt gyertyatartón, a hanukián, és azt olyan helyre teszik, ahol "hirdetheti az isteni csodát" - tették hozzá.

HelyiBudapestNyugati pályaudvaradvent