2024.04.19, Péntek
Pénzmúzeumként született újjá Magyarország első irodaháza
Fotók: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

Pénzmúzeumként született újjá Magyarország első irodaháza

magyarepitok.hu, penzmuzeum.hu

2022.03.13. 10:00

Hamarosan a nagyközönség előtt is megnyitja kapuit az egykori Postapalota újjászületett épületében a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont. Az ország első irodaházát az 1924-es eredeti tervek alapján restaurálták.

Hirdetés

Exkluzív sajtóbejárás keretén belül mutatták be március 10-én az egykori Postapalotát, immár MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeumként megújult intézményt. A betekintés alkalmával a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont egyedülálló tereinek megismerésére is lehetősége nyílt lapunknak.

A Széll Kálmán téren álló, 1926-ban átadott Sándy Gyula építészmérnök tervei alapján épült egykori Postapalota az ország első irodaháza volt. A műemléki védettséget élvező épület az elmúlt években teljes felújításon esett át: a Pénzmúzeum létrehozásával a pénzhasználattal kapcsolatos történeti és gyakorlati tudás átadásának központját, a hazai pénzügyi témájú köznevelés fellegvárát kívánta kialakítani a Magyar Nemzeti Bank – olvasható a Pénzmúzeum hivatalos honlapján.

A felújítás során az épület annak jellegzetes szecessziós jegyeit megőrizve egy új, modern funkciókkal ellátott többfunkciós térként született újjá. A MNB Ingatlan Kft. beruházásában, az új nevén Buda Palotaként emlegetett épület komplett belsőépítészeti, restaurálási munkálatait a Market Építő Zrt. végezte el, míg az első ütem során megvalósult feladatokért a Magyar Építő Zrt. felelt.
 

Fotók: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás


Az ország egyik legkiemelkedőbb szecessziós épületét állították helyre

A munkálatokról a Market Építő Zrt. informálta lapunkat. A munkaterületet 2020 április elején vette át a magyar magasépítő cég. A teljes projekt keretén belül megvalósult a Postapalota rekonstrukciója, ami magában foglalta a

  • Magyar Nemzeti Bank (MNB) részére létrehozott irodaházat,
  • a Pénzmúzeum és a hozzá kapcsolódó területek (Bástya felújítás, Turista pihenő) kialakítását, továbbá
  • az épület körüli tereprendezéseket, kertészeti munkákat.

Mindemellett a Market feladatai közé tartozott a Postapalota mellett található, a II. és a XII. kerületét összekötő, akadálymentes gyalogos és biciklis átjáró megépítése is, amelyet 2020. december elején adtak át. Ennek kapcsán elvégezték a közterületek helyreállítását is például a Sándy Gyula közben, valamint a Várfok utcában.

A Postapalota épületén összesen mintegy 25.000 négyzetméteren végeztek felújítást és átalakítást, a Pénzmúzeumnál pedig közel 3.900 négyzetméteren dolgoztak a kivitelezés során.

Az épület egy része az MNB Felügyelet irodájaként funkcionál, míg egy másik, nagy területű térrészben helyezkedik el a több, mint 2400 négyzetméter alapterületű Pénzmúzeum és a gazdasági élménytér. Emellett a Magyar Telekom telefonközpontja, a Pénzmúzeumhoz tartozó kilátó, valamint egy 128 férőhelyes mélygarázs is helyet kap az épületben.
 


Közel 100 éves az épület története

A múzeum sajtóközleményéből kiderült, az eklektikus-szecessziós stílusban épült ingatlan eredetileg a Magyar Királyi Posta igazgatóságaként funkcionált, a második világháború idején Buda ostroma alatt azonban komoly károk érték. Mivel a sérülések a szerkezetet szerencsére nem érintették, felújítás után továbbra is a posta használatában maradt az épület, egészen a 2000-es évekig.

Ezt követően 2016-ig üresen állt, amíg először a jegybanki alapítványok vagyonkezelőjéhez, majd az MNB-Ingatlan Kft. tulajdonába került és így megkezdődhetett a régóta esedékes értékmentő rekonstrukció. Kiemelték:

A Sándy Gyula terveit hűen követő felújítások mára már nagyrészt be is fejeződtek, amelynek köszönhetően az ország első irodaháza mind küllemét illetően, mind belső terei tekintetében visszanyerte jellegzetes stílusjegyei adta fényét.

 

 

A múzeum élménytere a legmodernebb múzeumpedagógiai és digitális technológiákkal felszerelve várja az érdeklődőket. A koncepció tervezése során számos ország központi bankjainak hasonló létesítményeit tanulmányozták annak érdekében, hogy a szórakozás és edukáció funkciók közötti egyensúlyt a legkülönlegesebb formában megvalósító intézmény nyithassa meg kapuit - olvasható a közleményben.

A látogatóközpont 2022. március 15-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

 

 

Galéria

HelyiBudapestMarket Építő Zrt.műemlékfelújításfelüljárórekonstrukcióMagyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont