2024.03.29, Péntek
Első jelentős szakaszához érkezett a József főhercegi palota újjáépítése
Fotók: Magyar Építő Zrt.

Első jelentős szakaszához érkezett a József főhercegi palota újjáépítése

magyarepitok.hu

2022.04.17. 13:00

A Magyar Építő Zrt. kivitelezésében megkezdődött a palota második ütemének kivitelezése.

Hirdetés

Első nagy fordulópontjához érkezett az egykori József főhercegi palota szerkezetépítése. Ahogy arról korábban beszámoltunk a Budavári Palotanegyedben, a Szent György téren található épület kivitelezésének első ütemét a Magyar Építő Zrt. 2021 júliusában kezdte meg. A palotát a Nemzeti Hauszmann Program keretében építik újjá, a Várkapitányság megbízásából.

Fotók: Magyar Építő Zrt.

József Károly Lajos főherceg a XVIII. század végén épült klasszicista, úgynevezett Teleki-palotát 1902-ben Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján historizáló stílusban építtette át. Budapest 1944-es ostroma idején a nyugati homlokzatot több belövés is érte, majd ezt követően az épületet 1951-ben munkásszállóvá alakították, amely további állapotromlást eredményezett. Végül 1968-ban előbb felrobbantották, majd teljesen elbontották. A 2000-es évek fordulóján kiterjedt kutatások folytak a területén, amelyek befejeztével középkori rommezőt hoztak létre.

A palota épülete kulturális, turisztikai és irodai funkciókat lát majd el vegyesen. A tervek szerint ismét látogatható lesz a főhercegi palotához tartozó kert és a neoreneszánsz stílusban épült egykori istálló is.

 

 

Már a második ütem munkálatai zajlanak

A projekt a feltárási és tömedékelési munkákkal vette kezdetét, majd a liftakna bányászati munkái és az alaplemez kivitelezése következett. Az elmúlt hónapok egymásra épülő folyamatai régészeti felügyelet mellett zajlottak, és folynak most is. Jelenleg előkészítik a liftakna szerkezetépítését és az alaplemez befejezését.

Az első ütem folytatásaként, idén március elején kezdődött el az épület vasbeton szerkezetépítése, így a feladatok egy ideig párhuzamosan haladnak.

 

A Magyar Építő Zrt. generálkivitelezőként nagy hangsúlyt fektet arra, hogy jól bevált és magas színvonalon dolgozó alvállalkozókat vonjon be a projektjeibe. A Magyar Zene Háza sikeres átadását követően, az építésvezetőség kollégái nagy lelkesedéssel vetették bele magukat az újabb és nem kevésbé különleges feladatba.

A József főhercegi palota újjáépítésének következő szakaszában kialakítják a teljes épület vasbeton szerkezetét, melyből aztán elkészülnek a látványterveken bemutatott historizáló belső helyiségek és a homlokzat is.

A felújítási munkálatokról készült videó itt tekinthető meg: 

 

 

Galéria

HelyiMagyar Építő ZrtBudai VárműemlékfelújításműemlékVárkapitányság Nonprofit Zrt. Nemzeti Hauszmann ProgramBudai VárnegyedrekonstrukcióBudavárJózsef főhercegi palota