2024.04.19, Péntek
M3: Elképesztő video a metróalagútról és a próbajáratról
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

M3: Elképesztő video a metróalagútról és a próbajáratról

magyarepitok.hu

2022.05.13. 09:56

Exkluzív felvételeket készíthetett stábunk a próbajáratról az M3 metró középső szakaszának felújított részén, amelyet – ha minden megfelel az előírásoknak - május 14-től nyitnak meg az utasok előtt.

Hirdetés

A BKV engedélyével felszállhattunk és videofelvételt, fotókat készíthettünk az M3 metró egyik próbajáratán. Az integrált próbaüzem május 13-án ér véget, melynek keretén belül a pálya és a szerelvény összhangját, biztonságosságát ellenőrzik. Kollégáink a vezetőfülkébe is bemehettek – nem akadályozva a szakemberek munkáját. A metróvezető mellett nem mindennapi látványban volt részük.

A videófelvételen láthatóak az alagútban elkészült, Swietelsky Vasúttechnika Kft. által kivitelezett munkarészek, elsősorban a vasúti pálya, a vízelvezetés, a kábeltálcák, amik jelen fázisban egészen a Deák térig készültek el, az M2 metróhoz vezető összekötő alagút érintett részével együtt, ahol a metrószerelvények visszafordulnak Kőbánya-Kispest felé.

 

 

Május 14-én szombaton három felújított állomást – Kálvin tér, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák – vehetnek birtokba az utasok: a metrószerelvények az M3 metróvonal déli szakaszán Kőbánya-Kispesttől már a Kálvin térig fognak járni – erről lapunk is beszámolt. A középső szakasz állomásainak kivitelezését a Swietelsky Építő Kft. végzi, a vágányépítési és alagúti munkák a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-hez tartoznak– beleértve mindkét esetben a már elkészült részeket,-  az AVR rendszer felújítását pedig a BKV Zrt. saját megvalósításban hajtotta végre.  

A hivatalos átadás előtti metró próbaüzemet a BKV Metró Üzemigazgatóság szakemberei végezték, a folyamat részleteibe Darai Lajos projektmérnök avatott be minket.

 

A metróalagút a próbajárat fülkéjéből 
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu 

 

A szakmai csoport az M3 metró ezen felújított szakaszának áprilisi műszaki átadása után több körben ellenőrizte a pályát. Elsőként egy üzembe helyező elektromos méréssorozatot végeztek, majd egy dinamikus vizsgálat keretében azt tesztelték, hogy a programszőnyeg (hivatalos nevén AVR – automatikus vonatvezérlő rendszer) és a metrószerelvény összhangban működik-e.

Az AVR rendszer lényege: a jármű vezérléséhez szükséges információkat a két futósín közé telepített programszőnyeg közvetíti, a jeleket a szerelvények alján elhelyezett antennák fogják. A vezetékekben kialakított keresztezések a megfelelő sebességértékhez rendelt távolságban követik egymást a pályán, ezek szabályozzák a szerelvény gyorsítását, lassítását.

 

 

A BKV ellenőrző csoportja több körben tesztelte a pályát a három állomás – Kálvin tér, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák – közötti szakaszokon. A méréseket egy olyan géppel végezték, amely felvételeket készít a szerelvény haladása közben a programszőnyeg által leadott jelekről, a kocsi ezekre adott reakcióiról és a vonatbefolyásoló rendszerről, amelynek feladata, hogy a szerelvény sehol se haladja meg a megengedett sebességet.

 

 

A metró az állomásokra be és onnan ki legfeljebb 40 km/h-s sebességgel haladhat. Az alagút többi szakaszán 80 km/h-s sebességre gyorsíthat fel. Ennek betartásában nyújt segítséget az AVR rendszer, amely automatikusan fékezi a szerelvényt a megfelelő sebességre, növelve az M3 vonatközlekedés biztonságát és megkönnyítve a járművezető munkáját, hiszen a metrószerelvények gyakorlatilag önállóan közlekednek, minimális emberi beavatkozással.

 

 

A próbamenet alkalmával készített felvételeket, adatokat összegzik, kiértékelik és készül egy hibalista. A talált rendellenességeket javítják, majd a szakemberek visszaellenőrzik, hogy sikerült-e kijavítani az összes hibát. Ha nem, ezeket újra javítják, majd ismét visszaellenőrzik. Mindaddig, amíg egyetlen hibát sem mutat a rendszer és minden tökéletesen működik. Ez a feltétele annak, hogy az utasok előtt megnyíljon ez a metrószakasz.

Darai Lajos projektmérnök elmondása szerint általában három körben kijavíthatók a rendellenességek, a próbaköröket pedig állomásközönként ötször, hatszor futják le az egyes állomások között a jobb és baloldali vágányokon egyaránt.

 

 

Hétvégén a vágányzár mellett a Semmelweis Klinikák – Nagyvárad tér közötti pályát is tesztelték, hiszen – ha minden feltétel adott és megnyitják ezt a szakaszt - május 14-től itt nyílik meg a déli szakasz felől a forgalom.

Galéria

HelyiSwietelsky Magyarország Kft.Swietelsky Vasúttechnika Kft.metrófejlesztésmetrófelújításBKV