2024.03.29, Péntek
Pótlóbuszok járnak a 2-es és a 2M villamos helyett június 20-a és július 17-e között
Fotó: BKK / Nyirő Simon

Pótlóbuszok járnak a 2-es és a 2M villamos helyett június 20-a és július 17-e között

Budapesti Közlekedési Központ

2022.06.13. 16:31

A 2-es és a 2M villamosok június 20-a és július 17-e között felújítás miatt nem közlekednek, a Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér között pótlóbuszok járnak. A pótlóbuszok haladását – ahol lehet – buszsáv segíti.

Hirdetés

A BKK a belvárosban a torlódások elkerülése érdekében több alternatív útvonalat ajánl: kiemelten a nagykörúti 4-es és 6-os villamosokat, a kiskörúti 47-es, 49-es villamosokat, az M1-es, M2-es és M4-es metrókat, valamint a nyári időszakban a Göncz Árpád városközponttól egészen Kőbánya-Kispestig közlekedő és rendkívül sűrűn induló M3-as metrópótló buszokat.

Vágányfelújítás, illetve a Széchenyi lánchídhoz kapcsolódó rekonstrukciós munkák miatt június 20-a és július 17-e között a 2-es és a 2M villamosok helyett a 2-es villamospótló autóbusszal lehet utazni a Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér között.

A villamospótló autóbuszok a Kossuth Lajos tér felé a Soroksári út–Közraktár utca–pesti alsó rakpart (részben a villamosvágányokon) Garibaldi utca, illetve a Közvágóhíd felé a Nádor utca–József Attila utca–Széchenyi István tér–Apáczai Csere János utca–pesti alsó rakpart–Közraktár utca–Soroksári út útvonalon járnak. A villamospótló buszok könnyebb haladása érdekében a Boráros téren és a Közraktár utcában északi irányban buszsávot alakítanak ki.

Alternatív járatok

A BKK a Közraktár utcai szakaszon úgy szervezi át a közlekedési rendet, hogy az a 2-es villamosok helyett közlekedő villamospótló autóbuszoknak kedvezzen, a belvárosban pedig a torlódások elkerülése érdekében több alternatív útvonalat ajánl: kiemelten a nagykörúti 4-es és 6-os villamosokat, a kiskörúti 47-es, 49-es villamosokat, az M1-es, M2-es és M4-es metrókat, valamint a nyári időszakban a Göncz Árpád városközponttól Kőbánya-Kispestig közlekedő és rendkívül sűrűn induló M3-as metrópótló buszokat. A villamospótló járat mellett további alternatív eljutást nyújtanak a 15-ös és a 115-ös autóbuszok, amelyekkel a Boráros tértől a belvároson át a Jászai Mari tér környékéig is el lehet jutni.

 

Az északi és a déli városrészek felől a belvárosba utazók számára a BKK a következő eljutási lehetőségeket javasolja:

  • Csepel és Dél-Pest felől a Boráros térre érkező utasok a 4-es, 6-os villamosokkal utazzanak tovább a belváros, illetve a Jászai Mari tér és a Szent István körút környéke felé. A lipótvárosi, illetve Kossuth Lajos tér környéki célpontok felé a nagykörúti villamosokról átszállhatnak a Corvin-negyednél az M3-as metrópótló buszokra, illetve a Blaha Lujza téren az M2-es metróra.
  • Dél-Buda felől az M4-es metróval érkezők, a Fővám téren ne szálljanak le, utazzanak tovább a metróval. A Kálvin téren az M3-as pótlóbuszokra átszállva el lehet érni Lipótváros környékét, a Jászai Mari tér környékére utazóknak pedig a Rákóczi téren a 4-es, 6-os villamosokra érdemes átszállni.
  • Dél-Buda felől a 47-es, 49-es villamosokkal érkezők a Fővám téren ne szálljanak le, utazzanak tovább a villamosokkal a Kiskörúton át a belvárosba. A lipótvárosi, illetve Kossuth Lajos tér környéki célpontok felé a kiskörúti villamosokról átszállhatnak a Kálvin téren az M3-as pótlóbuszokra, valamint az Astoriánál az M2-es metróra.
  • Észak-Buda felől a Kossuth Lajos tér környékére utazók használják az M2-es metrót.
  • A Jászai Mari tér környékéről a 4-es, 6-os villamosokkal közvetlenül elérhető a Boráros tér, illetve a Nyugati pályaudvarnál át lehet szállni a Lipótvárost és a belvárost elérő M3-as metrópótló buszokra.
  • A Nagyvárad tér környékéről a belváros közvetlenül elérhető a nyári időszakban a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között – meghosszabbított útvonalon – közlekedő metrópótló autóbuszokkal.
  • Dél-Pest felől a Közvágóhídhoz érkező utasok a sűrített menetrend szerint közlekedő 24-es villamossal utazzanak tovább, amelyről a Nagyvárad téren az M3-as metrópótló buszokra átszállva elérhető a belváros.

Az utazás megtervezéséhez érdemes az új BudapestGO alkalmazást használni, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, de akár jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikáció segítségével.

 

Közúti korlátozások

A villamospótló buszok könnyebb haladása érdekében a Boráros téren és a Közraktár utcában északi irányban buszsávot alakítanak ki, a belváros felé haladók a Boráros térnél sávkorlátozásra készüljenek, illetve a Közraktár utcában megszűnik a parkolási lehetőség. A korlátozások és a pótlóbuszok közlekedése miatt a 2-es villamos vonalának térségében kialakulhat torlódás.

HelyiBKKvillamostömegközlekedésmenetrendmenetrendváltozás