2024.04.20, Szombat
Ismét eredeti helyén őrködik mind a négy Lánchíd-oroszlán
Fotó: Nyirő Simon / BKK

Ismét eredeti helyén őrködik mind a négy Lánchíd-oroszlán

magyarepitok.hu, BKK

2022.11.12. 10:00

Az A-híd Zrt. kivitelezésével zajló felújítás során a budai hídfőnél lévő kőszobrokat követően, a pesti oroszlánok is visszatértek a Lánchídra.

Hirdetés

November 10-én visszatértek helyükre a Lánchíd pesti hídfőit őrző, egyenként több mint 10 tonnás oroszlánszobrok. A kőszobrokat daruval, három darabban emelték vissza a háromméteres gránittalapzatukra, ugyanúgy, mint budai társaikat október 18-án − olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményében.

Rendszeresen beszámolunk a fővárosi átkelő felújításáról, melynek kivitelezését az A-Híd Zrt. végzi el. Legutóbb néhány napja arról írtunk, hogy egy nap alatt aszfaltozták le az útpályát.

A BKK közleménye felidézi, hogy a pesti oroszlánok voltak az elsők, amelyeket tavaly elszállítottak egy újpesti műterembe „ráncfelvarrásra”. Annak köszönhetően, hogy a szakemberek csütörtökön gondosan elhelyezték talapzatukra az egyenként három sóskúti mészkőtömbből faragott szobrokat, már mind a négy Lánchíd-oroszlán ismét eredeti helyén őrködik.

 

A LEGO® oroszlán továbbra is megtekinthető a Clark Ádám téren

A következő hetekben – budai társaikhoz hasonlóan – a munkaterületen illesztik és „ragasztják” össze a pesti szobrok mészkőtömbjeit is. A restaurátorok a kőkiegészítő habarccsal először a szoborrészletek közötti rések kérgét építik fel, majd homokkal kitöltik az üreget. Ezután ezeket a felületeket is patinázzák, vagyis addig mélyítik a színét, amíg eltüntetik a friss illesztés nyomait. Utolsó lépésként olyan végső felületvédelemmel látják el a kőoroszlánokat, amely késlelteti, hogy azok felületén újra szennyeződés jelenjen meg.

Az oroszlánok restaurálása több mint egy évig tartott. Októberben – miután a budai szobrok már visszatértek – a pesti hídfőnél egy titokzatos oroszlán jelent meg: a több mint 850 ezer kocka felhasználásával épült LEGO oroszlánt azóta a Clark Ádám téren csodálhatják meg a városlakók és az idelátogatók.

A Lánchíd felújításának következő jelentősebb lépése a november 12-i próbaterhelés lesz, melyben 24 darab, egyenként 20 tonnás teherautó vesz részt. A próbaterhelés idejére ideiglenesen lezárják a közúti forgalom elől a Halász utca és a Döbrentei tér közötti rakpartszakaszt.

HelyiBudapestA-Híd Zrt.hídfelújításLánchíd