2024.03.29, Péntek
Átadták a legmagasabb hazai épületet
Fotók: Vadnai Szabolcs/magyarepitok.hu és MOL - Címlapi fotó: Market Építő

Átadták a legmagasabb hazai épületet

magyarepitok.hu

2022.12.09. 12:18

A Market Építő generálkivitelezésében létrejött MOL Campus tavasztól a nyilvánosság előtt is megnyitja a kapuit.

Hirdetés

Átadták a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében megépült MOL Campust - derült ki az utóbbi vállalat közeményéből. A 143 méter magas toronyépület a felszín alatt 4 szinttel, a felszín felett 28 irodaszinttel teljesen egyedi térformálással épült meg. Magyarország legmagasabb épülete összesen 86 ezer négyzetméternyi bruttó alapterülettel bír.


Számos cég vett részt a projektben

A magyar óriáscég új központjának építkezésén a Market leányvállalata, a Moratus Kft. kulcsszerepet töltött be a szerkezetépítési munkákat ellátva. A komplex mélyépítési feladatainak megvalósításáért pedig a Market megbízásából, a BAUER Magyarország Speciális Mélyépítő Kft. felelt.

Fotó: Vadnai Szabolcs/magyarepitok.hu 


A Mol Campus acél- és tetőszerkezetek komplett gyártmánytervezésével, gyártásával és helyszíni kivitelezésével a KÉSZ Metaltech Kft.-t bízta meg a Market Építő. Az acélszerkezeteket a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. gyártotta, míg az acélszerkezetek gyártmánytervezését, illetve a gyártmánytervezés keretében kidolgozandó csomóponti számításokat a KÉSZ Csoport stratégiai partnere, a bim.GROUP Kft. végezte.


A csúcsidőszakban közel 2000 munkavállaló dolgozott az építési területen 

A Market Építő korábbi beszámolója szerint számos innovatív megoldást alkalmaztak a projektben. Többek közt a projekt részeként felépítették Európa egyik legnagyobb, egyben Magyarország első automata kúszózsaluzatát. 

Korábbi fotó: Market Építő


További különleges elem, hogy a födémbetonozások maximális sebességgel 8 naponta követték egymást. A nagyszabású projektben átlagosan naponta 1200 fő, csúcsidőszakban pedig 1800 munkavállaló dolgozott az építési területen.


A látogatók a 29. emeleti kilátóteraszra is felmehetnek

A londoni Foster+Partners és a magyar Finta Stúdió által tervezett épületben a jövőben a MOL mintegy 2500 munkavállalója fog dolgozni. A BudaParton felépített új székházba a társaság eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti be. A toronyház tavasztól a nyilvánosság előtt is megnyitja a kapuit, és a látogatók a 29. emeleti kilátóteraszra is felmehetnek.

A régióban is különlegesnek számító épületben a kilátóterasz mellett látogatói központ, két étterem és Fresh Corner is várja a nagyközönséget.

Az épület egyik különlegességeként az irodák kialakítása az ABW (Activity-Based Workplace) modellt követi: egy-egy munkavállaló adott feladatától függően maga dönthet a munkakörnyezetéről, és ezt bármikor rugalmasan változtathatja.

A közlemény hangsúlyozta, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

Galéria

HelyiMarket Építő Zrt.MOL CampusMoratus Kft.KÉSZ CsoportKÉSZ Metaltech Kft.bim.GROUP Kft.