2024.03.29, Péntek
Ez már nem a házgyár! – világszínvonalú termékeket biztosító vasbeton előregyártó üzem épült Pest megyében
Fotók: INETON Kft.

Ez már nem a házgyár! – világszínvonalú termékeket biztosító vasbeton előregyártó üzem épült Pest megyében

magyarepitok.hu

2022.12.14. 08:01

A teljes mértékben automatizált gyárban hazánkban még csak ritkán alkalmazott termékeket állít elő az INETON – a kivitelezők mellett a beruházók és a tervezők számára is jelentős hozadékokat teremtve.

Hirdetés

Az INETON Kft. betonelem előregyártó üzemet épített a Pest megyei Alsónémediben. A födém- és falelemeket előállító gyár 2023 márciusában kezdi meg az üzemszerű működését.

Fotók: INETON Kft.

A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a teljes gyártási folyamat digitális tervek alapján automatizáltan zajlik, a gyárhoz kapcsolódó betonkeverő üzemnek köszönhetően pedig minden betontípust elő tudnak állítani. Az összegzés hangsúlyozza, a gyártástechnológia nagyobb lakásberuházások, kereskedelmi, középületek elemeinek kivitelezéséhez is alkalmas.


Hazánkban még csak ritkán alkalmazott termékek fejlesztésén dolgoznak

Az INETON egyfelől külföldön már bizonyított termékeket hoz a piacra – kéregfalak és kéregfödémek formájában – másfelől Magyarországon ma még nem elterjedt termékek fejlesztésén is dolgozik.

Az utóbbi csoportba tartoznak

  • az energiatakarékos hűtő-fűtő födémelemek
  • a korszerű homlokzati rendszerek;
  • a látszóbeton lépcső és balkon elemek;
  • a térelem megoldások, akár komplett, előreszerelt vizesblokkok
  • valamint a thermo födém, beépített hőszigeteléssel

 

Nő a betonminőség, a méretpontosság és a környezettudatosság, csökken az élőmunkaigény

A közlemény a hazánkban még mindig számos kihasználatlan lehetőséget rejtő előregyártás előnyeire is részletesen kitér, külön kiemelve az építőipart tartósan sújtó szakemberhiányt, amire a kevesebb élőmunkát igénylő előregyártás kiváló választ ad.

További fontos előny, hogy a minőség és méretpontosság összehasonlíthatatlanul jobb, mint a monolit beton épületeknél, vagy a falazott szerkezeteknél, hiszen az INETON üzemi körülmények között gyártja le a betonelemeket, a helyszíni kivitelezésnél történő emberi tényezőt javarészt kizárva.

Az üzemben beépíthetők a falakba az elektromos végpontok a hozzájuk tartozó kábelezéssel, a födémekbe pedig a lámpatestek és a hűtő-fűtő panelek. A gépészeti és nyílászáró áttörések szintén kialakíthatók az üzemben.

Egy további szempont az építőiparban is egyre fontosabbá váló környezettudatosság, amely szintén növelhető az előregyártás térnyerésével.

Ennek egyik elemeként az üzemben szinte hulladék nélkül zajlik a termelés, majd ezt követően a helyszíni kivitelezésen a szerkezetszerelés alatt jelentősen csökken a zaj- és porszennyezés.


Számos beruházói érdek jobban tud érvényesülni az előregyártással

A kivitelezői szempontok mellett érdemes kitérni a beruházói előnyökre is. Ezek egyike a BIM-modell alapú előkészítés, amely a pontos mennyiségeken kívül az épület technikai csatlakozási helyeit is garantálja. Az iparosított termelésnek köszönhetően kiszámíthatóvá válik a helyi kivitelezés, miközben az előregyártás nem jelent extra költséget a hagyományos kivitelezéshez képest.

A technológia szükségtelenné teszi a helyi zsaluzást, ami egyszerűbb munkaszervezést, nagyobb kiszámíthatóságot és tervezhetőséget eredményez, így jóval egyszerűbbé válnak a kivitelezési projektek.


Egyedi épületek készülhetnek, a tervezők szabadon formálhatják azokat

Talán csak kevesek által ismert, az előregyártás ilyen mértékű automatizálása magasszintű tervezői szabadságot biztosít.

„Ez a fajta előregyártás már nem a házgyár, nem jelent kötöttséget a tervezőknek” – hangsúlyozza a közlemény. Példaként a Bécs szélén Aspern Seestadtban épült okosvárost említik, amelyben ahány ház épült, annyiféle stílus találkozott.

A fentieket támasztja alá, hogy az INETON Kft. üzemében az épületek formálása szabadon alakítható, a gyártósoron működő robotok minden elemet egyedileg zsaluznak ki és gyártás további folyamatai sem szabnak korlátot.

Fontos adottság, hogy az INETON a termékei által egy-egy nagy projektbe be tud lépni már a koncepció tervezésnél, vagy akár az engedélyes terveknél is. „Egy további előnye ezen termékeknek, hogy megvalósíthatóvá válnak általuk az eddig csak gazdaságtalanul elkészíthető megoldások, illetve a rendelkezésre álló BIM-elemekkel lényegesen könnyebb a tervezői munkaAz INETON Kft. bízik abban, hogy a hamarosan elérhetővé váló betonelemei használatával a hazai építőipari vállalatok, beruházók sikeresen tudják kezelni a hagyományos építkezésből származó gondjaikat” - zárul a közlemény.

Az INETON gyárában zajló digitalizált betonelem előre gyártásról itt lehet bővebben olvasni. 

Galéria

HelyiAlsónémedielőregyártásINETON Kft.