2024.04.20, Szombat
A látássérült ügyfelek közlekedését segítik a DANOVA-projekt keretében megvalósult fejlesztések
Fotó: BKK/Nyirő Simon

A látássérült ügyfelek közlekedését segítik a DANOVA-projekt keretében megvalósult fejlesztések

Budapesti Közlekedési Központ

2023.01.15. 10:00

Véget ért az Európai Unió kutatásfejlesztési keretprogramjából finanszírozott DANOVA-projekt, melynek keretében a vak és gyengénlátó utasok közlekedését segítő fejlesztések valósultak meg. Akadálymentessé vált a bkk.hu.

Hirdetés

A Budapesti Közlekedési Központ kiemelt célja, hogy megfelelő közlekedési szolgáltatást nyújtson vak és gyengénlátó, illetve minden speciális közlekedési igényű utasa számára. A 2022 decemberében véget ért, az Európai Unió Interreg Danube kutatásfejlesztési keretprogramjából finanszírozott “DANOVA – Innovatív közlekedési szolgáltatások vak és gyengénlátó utasok részére a Duna régióban” elnevezésű projekt keretében a BKK-nak lehetősége nyílt a vak és gyengénlátó utasok közlekedését segítő fejlesztéseket megvalósítani.

A projekt célja a városközpont és a repülőtér közötti utazás megkönnyítése volt

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány bevonásával megvizsgálták, hogyan teljesül az akadálymentesség a honlapon és a BKK applikációin, és konzultációs támogatást nyújtottak a megoldáskeresésben. Javaslataik alapján egyenlő eséllyel hozzáférhetővé vált a bkk.hu, és a BudapestGO applikáció és a webes utazástervező alkalmazások akadálymentesítésének előkészítése is megtörtént. A projektben továbbá megvalósult az akadálymentességi felmérése Budapest belváros gyalogos felületeinek. A fejlesztések mellett a szemléletformálás is fontos része volt a projektnek, amelynek során a BKK számára a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége szemléletformáló workshopot tartott.

A projektről készült videó megtekinthető a BKK YouTube-oldalán:
 

 

A DANOVA-projektről

A DANOVA-projekt célja, hogy támogassa a vak és gyengénlátó utasok önálló közlekedését a forgalmasabb közlekedési csomópontokon (pl.: vasúti pályaudvarok, kikötők, repülőterek). Európában 30 milliónál is több olyan látássérült él, aki nem tud önállóan közlekedni, mert az európai közlekedési rendszerek több mint 96 százaléka még mindig nem teljesen akadálymentes a látássérült emberek számára. Budapestet képviselve a BKK és a Budapest Airport a DANOVA projekt magyar partnerei.

A DANOVA-projektről további információkat a BKK honlapján lehet olvasni.

bkk.hu/osszesfejlesztes címen a társaság összes további érdemi beruházása, fejlesztése – jelenleg több mint 130 projekt – megismerhető, ez a szám folyamatosan bővül.

HelyiBKKakadálymentesítéstömegközlekedés