2024.04.26, Péntek
Véghajrában az Arany János utcai metróállomás felújítása
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Véghajrában az Arany János utcai metróállomás felújítása

magyarepitok.hu

2023.02.13. 12:21

Január végén kezdődött az állomás műszaki átadás-átvétele. A tervek szerint márciusban, a Nyugati pályaudvar metróállomással együtt adják át a forgalomnak.

Hirdetés

Legutóbb 2022 októberében jelentkeztünk részletekkel az Arany János utcai metróállomás munkálatairól. A megújuló állomás egyik különlegessége, hogy az épület tetejére a zöldfelületek növelése érdekében zöldtető került.

Az M3-as metróvonal 9 állomást magába foglaló középső szakaszának felújítása 2019 novemberében kezdődött. Három, megújult állomás (Kálvin tér, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák) 2022 májusában nyílt meg az utasok előtt, január 23-a óta pedig két másik, a Deák Ferenc tere és a Ferenciek tere állomásokon is járnak a szerelvények. Utóbbi kettő arculatát látványos videóban mutattuk be. Az állomások újjászületése a Lehel tértől a Nagyvárad térig a SWIETELSKY Építő Kft. kivitelezésében valósul meg, a sínrendszert az azonos konszernhez tartozó, külön irányítású Swietelsky Vasúttechnika Kft. építi ki.

Az Arany János utcai állomás átadása, a Nyugati pályaudvar állomással együtt 2023 márciusában várható.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

A befejező munkák részeként már zajlik az állomás környezetének rendezése is

Gyécsek Hajnalka, a SWIETELSKY Építő projektvezetője megosztotta lapunkkal a legfrissebb eredményeket.

A felszíni épületben a metróforgalomtól független területként egy üzletet alakítanak ki, melynek külön tűzszakaszba való besorolása miatt az elválasztását tűzgátló szerkezettel kell megoldani. Az üzlet és a metró utastere közötti látványkapcsolat fenntartása érdekében a könnyűszerkezetes tűzgátló falban 2 db nyíló üvegajtót és egy méretes üvegszerkezetet is beépítettek, szintén tűzgátló kivitelben. 

 

 

„A metrófelújítás felszíni kiszolgáló kapcsolata, valamint az épület új köntösbe való öltöztetése miatt a terület egyes részein a korábban elkészült térburkolatot, illetve felszíni növénykazettát szükséges volt elbontani. A fényképeken a tér helyreállítási munkálatait lehet látni, azon belül a növénykazetta visszaépítését” – tájékoztatott a projektvezető.

 

 

Az ÁDI (állomási diszpécser) szobában megkezdődött a bútorok (állomási diszpécser és műszaki ügyeletesi irányítópult) és egyéb berendezési tárgyak beépítése. Ahogy a lenti képen is látható, a beépített ÁDI-ablakból közvetlen rálátás nyílik a mozgólépcsőkre és a ferdeliftre.

 

 

Emellett végső szerelési fázisában van a ferdelift szerkezetének és a liftkabinnak a telepítése. A ferdelift kabinját mindkét oldalról üvegfal választja el a mozgólépcsőktől.

Galéria

HelyiSwietelsky Magyarország Kft.metrófejlesztésmetrófelújításBKVArany János utca