2024.06.15, Szombat
Egy év alatt 82 ezren látogatják meg a Pénzmúzeumot
Fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

Egy év alatt 82 ezren látogatják meg a Pénzmúzeumot

MTI

2023.03.15. 10:00

A tavaly március 15-én megnyílt pénzmúzeum működése első 10 hónapjában 67 ezer látogatót fogadott, ez a szám az egyéves születésnapra várhatóan 82 ezer körülire nő - közölte a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont kedden az MTI-vel, a múzeum március 15-től négynapos rendezvénysorozattal ünnepli az évfordulót.

Felidézték: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) törekvése a pénzmúzeum létrehozásával az volt, hogy a pénzügyi kultúrát ne tankönyvízűen, hanem élményalapon fejlessze. Az Európában egyedülálló kiállítótérben továbbra is interaktív játékok, robotok, digitális installációk segítik a tájékozódást.

Emlékeztettek arra is, hogy a márciusi ifjak 175 évvel ezelőtt 12 pontjukban önálló jegybank létrehozását követelték; az MNB ennek évfordulójára időzítette az egykori Postapalota Széll Kálmán téri épületében az intézmény megnyitását.

A múzeum március 15-től négynapos rendezvénysorozattal ünnepli az évfordulót, ekkor indítja útjára a Neumann-emlékévhez kapcsolódó országos pénzügyi játékát is, amelyben középiskolások és egyetemisták mérhetik össze a tudásukat értékes nyereményekért - emelték ki.

A létesítmény március 15-én hosszabb nyitvatartással, 9 órától 19 óráig várja a látogatókat, akik egyebek mellett aranyrudat emelhetnek, saját arcképes bankjegyet nyomtathatnak és különleges széfet nyithatnak ki - ismertették.

Az évfordulón a készlet erejéig megkóstolható a születésnapi torta a múzeum kávézójában, ahol "Pilvax hangulatban", a kor süteményeivel, illetve egy erre az alkalomra összeállított újsággal fogadják a látogatókat.

Március 16-tól 18-ig az intézmény numizmatikai előadásokkal, kézműves programokkal várja az érdeklődőket, miközben az online felületeken kvízjátékok zajlanak.

Hétvégén megtekinthető lesz Szász Attila díjnyertes filmje, Az aranyvonat legendája, miként a Pallas Athéné Könyvkiadó legfrissebb Ki korán kel című kiadványával is megismerkedhet a közönség.

Az ünnepségsorozat ideje alatt és azon kívül is ingyenesen látogatható a Pénzmúzeum, március 15-én előzetes időpontfoglalásra sincs szükség - közölték.

HelyiBudapestMagyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontmúzeumkiállítás