2024.04.23, Kedd
Felkerült a bokréta a Knorr-Bremse fővárosi K+F központjában épülő új irodaházra

Felkerült a bokréta a Knorr-Bremse fővárosi K+F központjában épülő új irodaházra

magyarepitok.hu

2023.05.14. 11:04

A Merkbau generálkivitelezésében és a CLC-Construct szerkezetépítésével elkészülő beruházásban egy ötszintes irodaház, csapadéktározó és mélygarázs is épül.

Hirdetés

Elkészült a szerkezetépítés és elérte a legmagasabb pontját a kivitelezés a német Knorr-Bremse cégcsoport újbudai telephelyének fejlesztésén. A projektben a konszern egyik legnagyobb európai gyártóbázisaként fékrendszerek, illetve haszonjármű-rendszerek berendezéseinek gyártását végző Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. fejlesztő központja egy új épületszárnnyal bővül a XI. kerületi Major utcában.

 

 

A beruházásban az OPES Real Estate Hungary Kft. bővítteti telephelyét a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. részére. A generálkivitelezést a Merkbau Zrt. végzi, a CLC-Construct Kft. alvállalkozóként a szerkezetépítést valósítja meg. A projekt lebonyolítását és műszaki ellenőrzését az Óbuda-Újlak Zrt. végzi.

 

 

A projektben egy felszín felett ötemeletes épületet alakítanak ki, a felszín alatt pedig két parkoló szintet is építenek. Most annak kapcsán tartották meg a hagyományosan a kivitelezők munkájának elismerését szimbolizáló bokrétaünnepséget, hogy az épület elérte a legmagasabb pontját.

Az eseményen elsőként röviden felszólalt Neményi József, az OPES Real Estate ügyvezető igazgatója, aki örömmel nyugtázta a kivitelezés előrehaladását, megköszönte a résztvevők munkáját, és egyben kifejtette: bízik benne, hogy az épület az előírt határidőre el fog készülni úgy, hogy a leendő bérlő elégedett lesz.

 

Régóta tervezett projekt válik valósággá

 

 

A Knorr-Bremse Kft. ügyvezető igazgatója, Bíró Attila többek között rámutatott, a cég részéről projektvezetőként is követi a munkát, illetve arra is, hogy ezt a szerepet korábban is betöltötte már, így a mostani a harmadik bokrétaünnepsége. Szavaiból kiderült: a most készülő irodaház felépítéséről eredetileg még 2006-ban döntöttek, azt azonban a 2008-as gazdasági válság megakadályozta, így a bokrétaünnepséggel egy régóta tervezett projekt halad előre.

Elmondta: úgy gondolja, eddig az elvárásoknál képest jobban halad a projekt és kifejezte reményét, hogy 2024 elején be tudnak költözni az irodaházba a cég munkatársai. Emellett jó ünneplést is kívánt a bokrétaünnepség napjára és végül gratulált a résztvevőknek és megköszönte a munkájukat.

 

Kiemelkedő színvonalú építkezés

 

 

Mészáros Attila, a Merkbau Zrt. vállalkozási igazgatóhelyettese beszédjében visszaemlékezett, hogy 2022 augusztusában írták alá a szerződést, majd összefoglalta a munkálatok előre haladásának idővonalát: a komplett megvalósításra nagyságrendileg 16 hónap áll rendelkezésre, így idén november végén kell megindítani a műszaki átadási-átvételi eljárást és az épület használatbavételi engedélyéhez a kérelem benyújtását.

„Az épület különösen kitüntetett figyelmet kap a teljes cégtől, hiszen műszaki tartalmában, komplexitásában és megjelenésében is kiemelkedő színvonalú lesz”

- emelte ki.

 

 

Többek között összefoglalta: a projekt magában foglalja

  • az épület teljes körű kivitelezését,
  • a környező burkolt felületeket,
  • egy új lehajtó építését a mélygarázshoz,
  • a komplett belső úthálózatot
  • és a szükséges közművek kiépítését is.

A vezető hozzátette: az épület nagyságrendileg bruttó 10 ezer négyzetméter, két mélygarázs szinttel és hat felszíni szinttel, irodákkal, laborokkal és közösségi funkciójú terekkel, valamint egy új kantinnal kerül kialakításra. A tetőn helyet kapott még egy külön gépészeti helyiség, ott lesznek elhelyezve a nagy gépészeti berendezések és a dízelgenerátorok, hogy a munkavégzést áramszünet idején is zavartalanul tudják végezni.

 

Télen is keményen dolgoztak

„A teljes ház monolit vasbeton szerkezetű. Ennek építése során nagyságrendileg 700 tonna betonacélt használtunk fel, és körülbelül 4500 köbméternyi betont dolgoztunk fel, körülbelül 8 hónap alatt igencsak megfeszített tempóban, főleg a téli munkavégzés ideje alatt”

- mutatott rá.

 

 

Elmondta még: jelenleg az épületen belül, nagy erővel folynak az építészeti, gépész, villamos kiépítési munkák, illetve a gipszkarton falak kialakítása, a jövőben pedig még értékben is kifejezetten jelentős építészeti, erősáramú, gyengeáramú és IT-infrastruktúra kialakítási munkákra is sor kerül.

„Úgy gondolom, hogy eddig mindenki kiválóan dolgozott, maximálisan a szakmai előírásokat és a tudása legjavát nyújtotta az építkezésen. Köszönjük a támogató és konstruktív együttműködést a megrendelő és a műszaki ellenőrök részéről”

- fejtette ki.

 

 

Tiszteletben és életben tartják a hagyományokat

A felszólalásokat lezárva a bokrétaünnepség német kultúrkörből érkezett hagyomány jellege előtti tiszteltadásként egy hagyományos építőverset is elmondott mind magyarul, mind pedig németül a Merkbau két építésvezetője, Miklós Tamás és Kapcsa Miklós. Az esemény e részét koccintással zárták és a két építésvezető szimbolikusan földhöz is csapta pezsgőspoharát, majd sor került az ünnepélyes ebédre is.

 

 

Galéria

HelyiBudapestÚjbudaÓbuda GroupXI. kerületirodaházCLC-Construct Kft.Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.