2024.04.26, Péntek
Különleges építészeti megoldással folytatódik a Citadella felújítása
Fotók: 2022. áprilisi állapot

Különleges építészeti megoldással folytatódik a Citadella felújítása

magyarepitok.hu, TED, Nemzeti Hauszmann Program / Facebook

2023.06.07. 10:01

A ZÁÉV Zrt. és a Market Zrt. konzorciuma hamarosan megkezdi a kiállítás előcsarnokának kialakítását.

Hirdetés

Több cikkünkben is beszámoltunk arról, hogy a ZÁÉV Zrt. és a Market Zrt. konzorciumban végzik el a fővárosi Citadella teljes körű felújítását. Az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent adatok alapján a 3,8 milliárd forint értékű negyedik lehívásban üveghatároló- és tartószerkezeti feladatokat lát el a két vállalat.

A kiírás szerint a rondella épület főbejárati előcsarnok és függesztett üveghíd, valamint a főlépcső és a liftakna tetőfelépítmény speciális üveg határoló- és tartószerkezeti, acélmerevítő- és kapcsolatrendszerek gyártmánytervezéseit, gyártását és szükség szerinti átmeneti tárolását végzik el, ebben az ütemben beépítési kötelezettség nélkül.

A Nemzeti Hauszmann Program Facebook oldalán található bejegyzés szerint a fogadóteret egy izgalmas üveg tartószerkezettel, valamint az arra épülő üveg borítással hozzák létre. A beépített elemek fesztávolsága és magassága miatt a készülő előcsarnok tervezői bravúr, mely a nemzetközi építési gyakorlatban is egyedi megoldásnak számít. 

Fotók: 2022. áprilisi állapot

Másfélszeresére növelik a zöldfelületeket

Az UNESCO Világörökség részét képező budai Citadella rekonstrukciója 2020 második felében a régészeti feltárásokkal indult, azóta a szakemberek elvégezték az északi és déli erődfal jelentős részének, valamint a lődomb rézsűjének támfalrekonstrukcióját.

Ahogy lapunkban is beszámoltunk róla 2022-ben az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóján a belső udvar közepén felvonták Magyarország legnagyobb nemzeti lobogóját, amely 72 négyzetméter, árbócrudja pedig meghaladja a 36 métert.

A Citadella zöldfelületét a másfélszeresére, 20.000 négyzetméterre növelik, az erődfalon belül egy új, 6.000 négyzetméteres közparkot hoznak létre. A nyugati ágyútoronyban a magyarság szabadságküzdelmeit a hegy történetével párhuzamosan bemutató látványos és inspiráló kiállítást rendeznek be.

Jelenleg a rondella kialakítását és a szükséges szerkezetépítési munkákat végzik, valamint az erődfalat is több helyen megnyitották az új belépési pontok miatt.

 

HelyiBudapestMarket Építő Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.műemlékfelújításCitadellaNemzeti Hauszmann Program