2023.09.23, Szombat
Dániel András író mesehősei elevenednek meg a megújult Hild téren Budapesten
Fotók: MTI/Bruzák Noémi

Dániel András író mesehősei elevenednek meg a megújult Hild téren Budapesten

MTI

2023.09.18. 09:40

Magyarországon elsőként a főváros V. kerületében hoztak létre Dániel András nagysikerű Kuflik mesesorozatának szereplőivel benépesített játszóteret, amely akadálymentes, így a megváltozott képességű gyermekek igényeinek is megfelelő.

Hirdetés

A Belváros legújabb játszóterét az V. kerületi családok vasárnap vehették birtokba, az átadón többi között Kufli-meseolvasás, koncertek, valamint gyermekműsorok is várták a látogatókat. A vasárnapi parkátadó rendezvényen Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere azt mondta:

nagy öröm és büszkeség a belvárosiaknak, hogy összefogással, közös tervezéssel létrehozták a Hild téren Magyarország első Kufli-tematikájú, befogadó játszóterét, "ahol a megváltozott képességű gyermekek is önfeledten játszhatnak."

Budapest, 2023. szeptember 17. Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere beszédet mond a Kufli-tematikájú játszótér megnyitóján a belvárosi Hild téren 2023. szeptember 17-én. Az új, akadálymentes játszóteret Dániel András Kuflik című mesesorozatának szereplői népesítik be. A parkban egyebek mellett 13 új fát ültettek, víztakarékos megoldásokat, esővizet helyben megtartó rendszert alkalmaztak, és fúrt kút is van. MTI/Bruzák Noémi

 

Az V. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint a klímatudatos megoldások alkalmazásában élen járó parkban egyebek mellett 13 új fát ültettek, egy speciális ültetési módszert is alkalmaztak, az új parkban víztakarékos megoldásokat, esővizet helyben megtartó rendszert alkalmaztak, és fúrt kút is van.

A vasárnapi eseményre kiadott közleményben felidézték, hogy a főváros önkormányzata 2021. október 1-jével adta át a leromlott állapotú Hild tér üzemeltetését a Belváros önkormányzatának. Az V. kerület célként határozta meg, hogy a tér és a kapcsolódó közterületek átépítésével a mai kor igényeinek megfelelő közösségi teret és parkot alakítsanak ki, amelynek szerves részét képezi az új játszótér is.

Tájékoztatásuk szerint a Dániel András mesesorozatának szereplőivel benépesített új park és játszótér kialakítását közösségi tervezés előzte meg a lakosság bevonásával, figyelembe vették az V. kerületben élő családok és a szomszédos óvoda igényeit is.

A teljes egészében a Belváros finanszírozásában megvalósult beruházást a megváltozott képességű gyermekek társadalmi integrációját segítve a Szerencsejáték Zrt. adománnyal, míg a környezetbarát és energiahatékony innovációhoz hozzájárulva az MVM Partner Zrt. pályázati támogatással segítette.

A téren, mint ahogyan a Belváros összes, az elmúlt időszakban megújult közterületén, kialakították a csapadékvíz-gazdálkodás feltételeit. A növényzet vízellátását a helyben gyűjtött és megtartott csapadékvízzel, fúrt kútból származó talajvízzel, vízpazarlásmentes automata öntözőrendszerrel biztosítják. A zöldszemléletnek megfelelően nemcsak a faállomány növelésére, hanem a meglévő fák megőrzésére is kiemelt figyelmet fordítottak.

A tervezési koncepció gerincét a parkban jelen levő koros fák képezték, miközben a Hild téri faállomány 13 új fával, köztük több, nagyméretű, 20-25 éves, 15-20 méter magas egyeddel, változatos magasságú cserjékkel, évelőkkel és gyepfelülettel is gazdagodott. A parkban illemhelyet és pelenkázót is kialakítottak, és egy gyermekbarát ivókutat is telepítettek.

Az eseményen jelen volt Dániel András író is.

HelyiBudapestjátszótérHild tér