2024.04.27, Szombat
Innovatív fejlesztésekkel újult meg a főváros egyik kedvelt közparkja
Fotó: Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata Polgármesteri Hivatal

Innovatív fejlesztésekkel újult meg a főváros egyik kedvelt közparkja

Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata Polgármesteri Hivatal

2023.10.03. 12:54

A természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodás jegyében az új park víztakarékos megoldásokkal, esővizet helyben megtartó rendszerrel és fúrt kúttal is rendelkezik.

Hirdetés

Magyarországon elsőként az V. kerületben hoztak létre Dániel András nagysikerű Kuflik mesesorozatának szereplőivel benépesített játszóteret, amely akadálymentes, így a megváltozott képességű gyermekek igényeinek is megfelelő. A klímatudatos megoldások alkalmazásában élen járó kerület a Hild tér megújításával ráadásul már a második, a kék és zöld szemléletet egyaránt ötvöző parkot valósította meg a Belvárosban. A természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodás jegyében az új park víztakarékos megoldásokkal, esővizet helyben megtartó rendszerrel és fúrt kúttal is rendelkezik.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a kivitelezés a PENTA Általános Építő Kft. munkájával valósulhatott meg.

A Főváros Önkormányzata 2021.10.01-től átadta a leromlott állapotú Hild tér üzemeltetését Belváros Önkormányzatának. Az V. kerület célként tűzte ki a tér és a kapcsolódó közterületek átépítése által a mai kor igényeinek megfelelő közösségi tér, illetve park kialakítását, amelynek szerves részét képezi az új játszótér is.

 

A lakosság is részt vehetett a park tervezésében

Dániel András mesesorozatának szereplőivel benépesülő új park és játszótér kialakítását közösségi tervezés előzte meg a lakosság bevonásával, figyelemmel az V. kerületben élő családokra és a szomszédos óvoda igényeire is. A Belváros finanszírozásában megvalósult beruházást a megváltozott képességű gyermekek társadalmi integrációját támogatva a Szerencsejáték Zrt. adománnyal, míg a környezetbarát és energiahatékony innovációhoz hozzájárulva, az MVM Partner Zrt. pályázati támogatással is segítette.

Belváros legújabb játszóterét az V. kerületi családok egy nagyszabású megnyitó esemény keretében vehették birtokba, ahol Kufli-meseolvasás, koncertek, gyermekműsorok, szeniortánc, interaktív bábjáték automata, kvízjáték és kézműves foglalkozások várták a látogatókat.

Az átadó eseményen a Zödön, Bélabá, Fityirc és társaik világát megálmodó Dániel András felolvasta, külön a Hild tér megújítása alkalmából írt meséjét. A szerző A kuflik és a magányos fa című történet megírása mellett, a játszóeszközök tervezésében is részt vett. A Hild tér meséjét természetesen nemcsak az eseményen résztvevő gyermekek, hanem a játszótér minden látogatója meghallgathatja a kihelyezett QR-kód beolvasásával, ráadásul Scherer Péter, a „Kuflik magyar hangjaként” is ismert kiváló színművész előadásában.

 

A megújult téren a megváltozott képességű gyermekek is önfeledten játszhatnak

A megújított Hild tér ünnepélyes átadóján Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere elmondta: Hatalmas öröm és büszkeség nekünk, belvárosiaknak, hogy összefogással, közös tervezéssel a Hild téren létrehoztuk hazánk első Kufli tematikájú, befogadó játszóterét, ahol a megváltozott képességű gyermekek is önfeledten játszhatnak, valamint itt is érvényre juttattuk azt a példaértékű klímatudatos szemléletet, amit az V. kerületben már évek óta képviselünk. Az összetartás, az együttműködés, a Belváros szeretete segítette mindannyunk álmának a megvalósulását, ez a belvárosiak közös sikere!”

A téren, mint ahogyan a Belváros összes, elmúlt időszakban megújult közterületén, a csapadékvíz-gazdálkodás feltételeinek a kialakítására is sor került. A növényzet vízellátását a helyben gyűjtött és megtartott csapadékvízzel, fúrt kútból származó talajvízzel, vízpazarlásmentes  automata öntözőrendszerrel biztosítják. A zöld szemlélet jegyében nemcsak a faállomány növelésére, hanem a meglévő fák megőrzésére is kiemelt figyelmet fordítottak. Speciális gyökérvédelmi technológia alkalmazásával és favédelmi szakember felügyelete mellett, 250 cm mélységig teljes talajcserét végeztek, így a területen álló egykori telefonközpont maradványainak rekultiválásával ideális életteret alakítottak ki a fáknak, növényeknek.

A tervezési koncepció gerincét a parkban jelen levő koros fák képezték, miközben a Hild téri faállomány 13 új fával, köztük több, igazán nagyméretű, 20-25 éves, 15-20 méter magas egyeddel változatos magasságú cserjékkel, évelőkkel és gyepfelülettel is gazdagodott. Az illemhelyet is magába foglaló új kapu tetején zöldtető kialakítására került sor és ahol lehetett, kúszónövényekkel teremtettek további függőleges zöldfelületeket. A zöldfelület arányát a parkban a korábbi 24%-ról 37%-ra növelték. A többszintű zöldfelület kialakítása során figyelembe vették a benapozás-vizsgálatok eredményét és új árnyékos területeket hoztak létre. Ez, valamint a kihelyezett egyedi bútorok és egy közösségi könyvtár is kedvez a természetben olvasni vágyóknak.

 

Az új park 0-24 órás őrzéssel és térfigyelő kamerarendszerrel nyújt biztonságot

A József Attila u. 12. sz. alatti épület és a Hild tér közötti utcaszakasz gyalogosforgalmúvá alakításával lehetőség nyílt a parki zöldfelületek kerítésen kívüli folytatására, ezzel összesen 851 m2 értékes zöldfelület jött létre. A téren, szintén Belváros által, még 2022-ben kialakított zöld buszváró is az új és zöldebb közpark részévé vált.

A változatos parkban – a Főváros Önkormányzatának feladatellátási hiányosságának pótlására – illemhely, pelenkázó is kialakításra került, és egy gyermekbarát ivókutat is telepítettek. Természetesen új utcabútorokat, kerékpártámaszokat és egy pingpongasztalt is kihelyeztek. A közvilágítás is teljesen megújult, így a sötétedéskor zárható kapukkal ellátott új közpark, 0-24 órás élőerős őrzéssel és térfigyelő kamerarendszerrel kiegészítve nyújt biztonságot.

Belváros Önkormányzatának fejlesztései olyan elismeréseket nyertek már el, mint a nemzetközi szinten a legjobb építészeti megoldásokat díjazó BIG SEE Architecture Award, az ökotudatossági zöld minősítés, a Virágos Magyarország  verseny fődíja és az innovatív faültetési módszerek alkalmazásért járó oklevele, a 2022. évi Építőipari Nívódíj vagy az immár háromszor kiérdemelt Településfejlesztési Díj. A Hild tér megújítása során is az említett díjakkal fémjelzett szakmai színvonalon és a Belváros Önkormányzatára jellemző nagy odaadással, odafigyeléssel történt megvalósítás eredményeképpen minden bizonnyal sokak új kedvence lesz a Belváros új közösségi tere.

HelyiBudapestPenta Általános Építőipari Kft.Hild tér