2024.04.28, Vasárnap
Már az átadó előtt jelesre vizsgázott a Testnevelési Egyetem elkészült multicsarnoka
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Már az átadó előtt jelesre vizsgázott a Testnevelési Egyetem elkészült multicsarnoka

magyarepitok.hu

2023.09.05. 10:46

A ZÁÉV kivitelezésében megvalósult sportkomplexumot pozitívan értékelték az atlétikai vb-re érkező sportolók, akik tesztpályaként használhatták a létesítményt.

Hirdetés

Az ünnepélyes tanévnyitóval egybekötve megnyílt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Dr. Koltai Jenő Sportközpontja. Budapest új sportkomplexumát a nagyszabású eseményen adták át, amely az egyetem hallgatóink kívül a sportolni vágyó lakosság előtt is nyitva áll majd.

A főváros XII. kerületében lévő Csörsz utcában az egyetemhez tartozó sportpályák és a multicsarnok építése a ZÁÉV Zrt. kivitelezésében valósult meg a TSPC Kft. tervei alapján.

A közel negyvenezer négyzetméteren megépült Dr. Koltai Jenő Sportközpontban egy 8 ezer négyzetméteres rekortán borítású atlétikapálya épült IAAF 2 nemzetközi minősítéssel, amely magában foglal egy élőfüves labdarúgópályát is. Továbbá elkészült egy műfüves labdarúgópálya és két akril keményborítású teniszpálya is a debreceni székhelyű Globál Sport Kft. kivitelezésében.

 

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

A cél nemcsak a sportolók kiszolgálása, hanem az emberek életminőségének javítása is

Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumnak elnöke kiemelte, hogy

a Dr. Koltai Jenő Sportközpont sikeresen debütált az augusztus 19-28. között Budapesten megrendezett Atlétikai Világbajnokság során, hiszen az ideérkező versenyzők edzőpályaként használhatták a most elkészült sportkomplexumot, amelyet olimpiai színvonalúnak neveztek. Mint mondta: a létesítmény 2023. szeptember 4-i átadása ilyetén a felsőoktatás sporttörténeti napja.

 

 

„Az egyetem a saját területén, a saját jogán építette fel ezt a fantasztikus létesítményrendszert, elsősorban a fiatalok, a gyermekeink, az unokáink és az egész magyar felsőoktatás javára, illetve abból a célból, hogy az itt lévő emberek életmódját és életminőségét is javítani tudjuk.” Hozzátette: „Én úgy érzem, hogy zarándokút végére értem, nagyon sok mélyponttal és nagyon sok csúcsponttal.”

 

 

A Dr. Koltai Jenő Sportközpont jelesre vizsgázott, hiszen a nyár végére egy olyan színvonalú sportkomplexum jött létre, amely a világ legnagyobb atlétáit is képes volt kiszolgálni az Atlétikai VB ideje alatt. Ezt már Dr. Scmidt Ádám a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára mondta. Hozzátette: a létesítménnyel a nagymúltú felsőoktatási intézmény képes lesz megfelelni a modellváltással járó kihívásoknak. „A névadó dr. Koltai Jenő, aki több évtizedes edzői és tudományos karrierje során sokat tett a sport elméleti és gyakorlati fejlesztéséért, most büszke lenne. Az intézményben tovább élhet az általa képviselt szellemiség, amely a jövőben segít majd, hogy kiváló sportolók és sportszakemberek kerüljenek ki az egyetemről.”

 

 

Prof. Dr. Sterbenz Tamás rektor szerint a létesítménynek valóban stratégiai hatása lesz, amely kapcsolatot teremt a XII. kerület és az egyetem között. Külön kiemelte a tervezőket, az építőket és azokat a munkatársakat, akik hosszú évek munkájával, az utolsó napok akár éjszakába nyúló hajrájával lehetővé tették, hogy az atlétika vb örömmel vegye használatba a pályákat.

A beszédek után ünnepélyesen átadták a sportközpontot, majd a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem 2023/2024-es évnyitója következett. 

 

 

A pályák karbantartását innovatív technológiákkal végzi az egyetem

A Csörsz utcai sportközpontban két Laykold Masters 5 típusú teniszpálya épült, amely a US Open hivatalos pályaborítása is. Az akril „keményborítású” teniszpályák nagy karbantartása évente egyszer mindenképpen szükséges, hogy a versenyzők hibátlan állapotú pályán játszhassanak.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Egy ilyen, újonnan épült sportközpont üzemeltetése kiemelt feladatot jelent az egyetem számára, de az intézmény már régóta készült arra, hogy a gyakorlatban, profi gépekkel végezze a megépült sportpályák karban- és tisztántartását.

A sportlétesítménynek köszönhetően a hallgatóknak nem kell elhagyniuk az Egyetem területét, ha atlétikai versenyszámokat, teremben űzhető sportágakat, labdarúgást vagy teniszt szeretnének gyakorolni.

Galéria

HelyiBudapestsportberuházásokZÁÉV Építőipari Zrt.oktatási beruházásTestnevelési EgyetemTSPC Kft.