2024.04.29, Hétfő
Precíz organizációval épül Zugló új városnegyede - GALÉRIA és VIDEÓ

Precíz organizációval épül Zugló új városnegyede - GALÉRIA és VIDEÓ

magyarepitok.hu

2023.09.11. 15:00

A Bosnyák tér szomszédságában létesülő nyolc épületből hat kivitelezése már folyamatban van. A Bayer Construct Zrt. magas fokú szervezettséggel és az ütemterv pontos betartásával dolgozik a területen.

Hirdetés

Elképesztő organizációs bravúrral folyik az építkezés a Zugló Városközpont nevű projekten, ahol folyamatában nyolc épületet építenek meg. Közvetlenül a Bosnyák tér mellett a Bayer Construct Zrt. kivitelezésében létesül egy lakóépület, bevásárlóközpont és hét AA+ irodaház. A projektről kiemelt oldalon számolunk be rendszeresen.

Cikkünkben bemutatjuk az építkezés jelenlegi állását, előrehaladását illetve azt a precíz szervezést, amellyel az egyes munkafolyamatok napra pontosan készülnek el. Írásunk végén pedig kisfilmen mutatjuk be a helyben felállított mobil betonkeverő üzemet, amelynek számos előnye van a kivitelezés szempontjából, emellett az ökológiai lábnyom csökkentését szolgálja.

 

Organizáció és hatékonyság – a két fontos tényező

A hétezer négyzetméternyi területen megvalósuló modern városnegyed épületeit előre megtervezett, szigorú ütemterv alapján kivitelezik. Leghamarabb - 2024 második negyedévében - a Residence One lakóépület készül el 168 lakással, a magas felszereltségű otthonokat nemrég részletes cikkben mutattuk be. Továbbá a hétből öt irodaépület munkálatai is folynak már.

 

A képre kattintva galéria nyílik

 

Mint Szalai Gergely a beruházás projektvezetőjétől megtudtuk: a gyorsított építkezésnek van egy mindenre kiterjedő alap organizációja.

Ezen túl több projektvezető, építésvezető segíti az összehangolt munkát. Két hétre előre, szinte órára pontosan leszervezik a munkafolyamatokat, eszköz- és anyagbeszállításokat. Folyamatos összehangolt kommunikáció zajlik az összes alvállalkozóval, szállítóval. Előre egyeztetésre kerül szigorú napi ütemterv szerint az előregyártott elemek gyártása szállítása és beépítése is.

„A hatékonyság elérésében nagy szerepe van az előregyártott elemeknek. A kéreg födém elemek és körüreges pallók a Viastein Kft. biharkeresztesi üzemében készülnek: a kész elemek rakatolása, az építési területre szállítása, folyamatos kommunikációt igényel a gyártóval. A munkaterületre érkezett előregyártott termékek leemelése a teherautókról és beépítése pontos időterv szerint történik, nagy mennyiséget ugyanis nem tudnak a helyszínen deponálni. A daruknak, egyéb munkagépeknek tehát az adott pillanatban pontosan a helyükön kell lenniük. A feszített ütemtervben nincs csúszás, nincsenek puffer idők” – ismertette az organizáció részleteit a projektvezető.  

 

 

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása próbára tette ezt a szoros organizációt, nehezítette a mélyépítési munkálatokat. A felgyülemlett vízben elakadtak a munkagépek, ezért folyamatosan extra nyíltvízi víztelenítési megoldásokat kellett alkalmazni, a talajvízszintet vákuumkutas technológiával kellett csökkenteni. Mindezek ellenére az organizáció illesztésével, a folyamatok ismételt összehangolásával az időjárás próbatételét is kiállta a kivitelezés, a tervezett előrehaladásban csak csekély mértékű változást okozott. 

 

A nyolcból már hat épület kivitelezése van folyamatban

A Residence One kivitelezési előrehaladott állapotban van. A 168 lakást magába foglaló lakóépület márciusban érte el a szerkezetkész állapotot, azóta is folyamatosan, az ütemtervet tartva dolgoznak a szakemberek.

 

 

Jelenleg az aljzatbetonozást, vakolást, szárazépítést végzik az egyes szinteken, valamint a gépészeti és elektromos alapszereléseket. Kívülről zárják az épületet, zajlik a külső nyílásszárók beépítése, ezt követően a belső felületképzési munkálatok – burkolás, festés – következnek. A belső helyiségek kialakítása is folyamatban van. Az épület három lépcsőházból lesz megközelíthető, a lakók közlekedését liftek segítik majd, amelyeket ősszel építenek be.

 

 

A -1 plusz 8 szintes épület különlegessége, hogy lesz egy belső udvara, ahol tágas pihenőtereket, játszóteret és zöldfelületeket hoznak létre a lakók számára.

A ZVK második üteme az Office1 elnevezésű irodaház, melynek építését 2022 őszén kezdték. Az összetett épület többfunkciós: a -3-as, a -2-es és a -1-es szint egy részén parkolóház létesül, a másik részén pedig bevásárló utca, hipermarket és  kereskedelmi egységek kapnak helyet. A földszint középen átriumos kialakítású lesz, a második szinttől két toronyként magasodik majd az épület, a másodiktól a nyolcadik szintig irodák kapnak helyet.

Jelenleg a térszint alatti szerkezetépítés zajlik, spirál alakban. A nyári esőzések miatt ugyanis eltolódtak a földmunkák és azokkal a részekkel haladtak, amelyekkel lehetőség volt. Így az építmény egyik részén nemrég fejezték be az alaplemez kialakítását, a másik részén pedig már a földszint alatt tartanak. A következő időszakban azonban, hogy az egyes részek kivitelezése összeérjen, a földszint kialakítását belassítják, majd ezt követően már egységesen történik a földszint kialakítása.

 

 

 A harmadik ütemben az Office5 és Office6 irodaház épül egymás mellett. Az O1-hez képest filigrán épületek szerkezete év végére készül el.

Az Office3 és Office4 irodaházak kivitelezésén a résfalazás réselési része befejezésre került, a földkitermelés a horgonyok feszítésével párhuzamosan zajlott és elkezdődött  a cölöpözés és nagytömegű földmunkákat végeznek, ahogy az előző cikkünkben már beszámoltunk.

A két utolsó irodaházat, az O2-t ősszel, az O7-et pedig 2024 januárjában kezdik el, ezek építési helye ugyanis jelenleg organizációs terület.  

 

A kivitelezést a környezettudatosság teszi még színvonalasabbá

Az építési területen az ökológiai lábnyom csökkentésére továbbra is rendkívüli figyelmet fordítanak. Amellett, hogy a Városközpont valamennyi épületét fúrt termálkútból nyert hővel fűtik majd, a kivitelezés folyamán is előtérbe helyezik a környezetvédelmi szempontokat. A munkálatok során a legtöbb dolgot újrahasznosítják.

  • A betonacél hulladékot visszaszállítják a telephelyre.
  • A helyben létesített betonkeverő üzem betonmixereit a területen tisztítják, a mixerekből kimosott anyagot a helyszínen szelektálják. A szemes anyag és a kimosott lé is visszakerül a keverőbe, így egy csepp beton sem megy kárba.

Korábban részletes cikkben számoltunk be az építési területen felállított betonkeverő üzemről, most látványos videóban mutatjuk meg.

 

 

Galéria

Helyigeotermikus energiairodaházBayer Construct Kft.Viastein Kft.előregyártásZugló Városközpont