2024.05.01, Szerda
Ferencvárosba költözik a református egyetem jogi kara és pszichológia szaka
Fotó: Károli Gáspár Református Egyetem / Facebook

Ferencvárosba költözik a református egyetem jogi kara és pszichológia szaka

MTI

2023.12.20. 09:30

Nyílt tervpályázatra várják az építészeket, 2024 márciusában hirdetnek eredményt.

Hirdetés

Hamarosan eldől, ki tervezi a Károli Gáspár Református Egyetem új kampuszát a fővárosi IX. kerületben a Markusovszky téren – derül ki a Magyarországi Református Egyház zsinatának kommunikációs közleményéből. Az épületek a jogász, illetve a pszichológia képzések helyszínéül szolgálnak majd a Ferencvárosban.

A Református Egyetemváros Kft. kiírásán bármelyik magyar építész elindulhat, továbbá pályázhatnak az Európai Unió tagállamaiból is.

A szakmai zsűri elnöke Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, országos főépítész; a társelnök pedig Fürjes Balázs. A zsűri munkájában a református egyház által felkért más szakértőkön túl részt vesz Szalay Tihamér, a Magyar Építész Kamara alelnöke, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, valamint Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere jelölésére Erő Zoltán, a főváros főépítésze is.

 

Városfejlesztő beruházást is jelent az egységes egyetemváros építése

A Kálvin tér és a Ráday utca térségében lévő, már eddig is a református egyetem épületeivel bíró városrészben megvalósuló egyetemépítés egyben városfejlesztő beruházásnak is számít. Általa erősödik Ferencváros egyetemvárosi szerepe, illetve rendezettebb, zöldebb lesz a Markusovszky tér, valamint a Kinizsi utca érintett szakasza.

A kormány 2023 nyarán döntött úgy, hogy támogatja a Magyarországi Református Egyház fenntartásában működő Károli Gáspár Református Egyetem új kampuszának megépítését.

A beruházás célja, hogy a hallgatói létszám tekintetében is dinamikusan fejlődő, viszont jelenleg széttagoltan operáló felsőoktatási intézmény helyett egységes református egyetemváros jöjjön létre.

HelyipályázattervpályázatKároli Gáspár Református EgyetemReformátus Egyetemváros Kft.