2024.04.27, Szombat
Folytatódhat a Bródy projekt
Google Maps

Folytatódhat a Bródy projekt

magyarepitok.hu, TED

2024.01.02. 12:32

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának még 2019-ben bejelentett fejlesztése most a műemléképület további fejlesztésével folytatódhat.

Hirdetés

Két nagy fejlesztés fut a Pázmánynál, hiszen a Magyar Rádió épületeit érintő Pázmány Campus mellett az egyetem jogi kara is fejlesztésekbe kezdett az utóbbi években. A Bródy Sándor utca 15. egy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tulajdonában álló műemléképület, amelynek komplex fejlesztését – amint arról beszámoltunk - még 2019-ben, Bródy projekt néven jelentették be. A XIX. század végén épült, alápincézett, egy emeletes, önálló épület, amelynek földszintjét a kapualj két önállóan megközelíthető helyiségcsoportra bontja, az emeleti helyiségeket pedig az Árkád mellett belső közlekedők kötik össze.

 

 

Belső tereket és udvari homlokzatot kell kialakítania a II. fázis nyertesének

Az most meghirdetett átalakítás során az épület tömege nem változik. Az utcai homlokzat felújítása, helyreállítása, valamint állagmegóvó munkarészek az I. fázisban már elkészültek, így a II. fázis

  • a belső homlokzat felújítását és restaurálását,
  • belső terek átalakítását,
  • kapuzat és pincei ablakok,
  • valamint udvar helyreállítását, felújítását kiírás szerinti műemléki restaurálást jelentik.

Történeti tereket is védeni szükséges az épületben amellett, hogy a belső homlokzat kutatások szerinti visszaalakítása is szükséges. Az épület rekonstrukciója nettó 1347m2 hasznos tér felújítását, átalakítását jelenti, emellett 50m2 festésrestaurátori (35m2 előírt és nagyjából 15m2 feltételezett) munkák elvégzésére van szükség. Megközelítőleg 325m2 homlokzati falfelület és 212m2 nyílászáró restaurálási munkák várhatók. Az udvar kialakítása a bontást és a talajcserét követően gyepesítéssel, kőburkolat kialakításával, fák és talajtakaró cserjék telepítésével valósítandó meg. 

Az átalakítás során időszakos és csekély ügyfélforgalommal működő irodai funkcióra szükséges alkalmassá tenni az épületet.

A közbeszerzés tárgyaként megjelölt építési beruházás egyetlen műszaki-gazdasági funkcionális egységet alkot, részekre bontása műszakilag nem indokolt tekintettel arra, hogy az egyes építőipari kivitelezési munkafolyamatok egymással összefüggő egységet képeznek.

 

HelyiBudapestközbeszerzésműemlékfelújításPázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE)