2024.04.27, Szombat
Új Képalkotó Központot kap a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika
Fotók: Épkar Zrt.

Új Képalkotó Központot kap a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika

magyarepítok.hu

2024.01.25. 09:45

A kivitelező Épkar Zrt. már az alaplemez második ütemének betonozását végzi a klinika átfogó fejlesztése során.

Hirdetés

Átfogó energetikai korszerűsítést folytat a Semmelweis Egyetem. Az évek óta zajló felújítások már számos épületet érintettek, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika új diagnosztikai központjának kialakítása azonban ennél is nagyobb haszonnal jár: az új, hétszintes épület a Klinika diagnosztikai kapacitásának növelése mellett a csúcsdiagnosztikai oktatást is lehetővé teszi majd.

Az Épkar Zrt. kivitelezésében megvalósuló fejlesztés során az ambuláns és intervenciós szinteken kívül új oktatószint és mélygarázs is épül a több mint 4400 m2-es épületben. Az új épületet a Városmajor utca 68. alatti kórháztömbbel egy acélszerkezetű üveghíd köti majd össze.

 

 

Összetett feladat

A projekt megvalósítására meghirdetett közbeszerzést 2022-ben nyerte el az Épkar Zrt., mára pedig már megkezdődött az alaplemez második ütemének betonozása is – tudtuk meg a vállalat közösségi oldalán megjelent bejegyzéséből.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Városmajor utca 70. szám alatti Új Diagnosztikai Központjának kiviteli terveit és kivitelezését az Épkar az egyetem magasszintű elvárásai mentén, a környezetvédelmi és energetikai elvárások maximális figyelembevételével végzi.

A saroktelekre tervezett épület terei két pinceszinten, a földszinten és négy emeleten kapnak helyet, az új épület pedig a Klinika már meglévő épületéből is közvetlenül megközelíthető lesz egy hídon keresztül.

 

 

A bővítés generál- és építésztervezője a Plant-Atelier Péter Kis stúdió, terveik 2021 októberében kapták meg az engedélyeket. A stúdió visszafogott, az utca homlokzatstruktúrájához illeszkedő megoldásokkal gazdagított terve a korházépület korábbi fejlesztéseinek csúcspontja.

Amint azt az építésziroda oldalán is olvashatjuk a tervről: „A városi szövetbe való beágyazódás a ház főhomlokzatát az utcakép zártsorú beépítéséhez köti, tömegét pedig a Kissvábhegy domboldalán elszórt villák tömbjeihez. A szoborszerűen megmozgatott tömeg magja a szomszéd épület párkánymagasságát követi. Ebből bomlik ki a sarokrizalit, (…) amely az Acsády Ignác utca szemközti oldalán található anyaintézmény hasonló tömegalakítását tükrözi és ezáltal az új épületet is a kórház együttes intézményi karakteréhez kapcsolja.”

 

 

A komplex fejlesztés során az intézmény új épületének megvalósítása mellett ugyanakkor a Városmajor utca 68. alatti épület részleges átalakítása, illetve az Acsády utca egy szakaszának helyreállítása is megtörténik. A projekt során mindemellett a kivitelezők feladatát képezi az erősáramú és gyengeáramú rendszerek kiépítése, a beléptető rendszer, a nővérhívó rendszer, a CCTV, a strukturált hálózat és a tűzjelző rendszer kiépítése, valamint a kórház elvárásaihoz illeszkedő szellőző- és légkondicionáló rendszer bekötése is.

 

 

Galéria

HelyihídépítésÉpkar Zrt.mélygarázskórházfejlesztésSemmelweis EgyetemszerkezetépítésSemmelweis Klinikák