2024.03.28, Csütörtök
Több mint 200 programot kínál évente a Duna-Ipoly Nemzeti Park
Fotók: Agrárminisztérium

Több mint 200 programot kínál évente a Duna-Ipoly Nemzeti Park

Agrárminisztérium

2022.07.14. 14:00

Élményszerű természetismereti programokat kínál hazánk második legfiatalabb nemzeti parkja. Az állami természetvédelem fontos feladatai közé tartozik a természeti értékek színvonalas bemutatása. Budapest turizmusa jelentős fejlődésen ment keresztül, a fővárosba látogatók száma így nagymértékben növekedett, az aktív kikapcsolódás után érdeklődők egyre gyakrabban keresik fel  a közeli vízpartokat és a hegyeket.

Hirdetés

A Duna–Ipoly Nemzeti Park Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike. Számos állat- és növényfaj csak itt él Magyarországon. Területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység (folyóvölgyek, hegységek, síkság) találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül - tájékoztatta lapunkat az Agrárminisztérium sajtóközleményében.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén 8 tájvédelmi körzet, 37 természetvédelmi terület, egy Európa Diplomás Terület (Szénások EDT) és egy bioszféra rezervátum (Pilisi BR) található Natura 2000 hálózattal átszőve. E védelem biztosítja az élővilág változatosságának megőrzését, amelynek megismerésére, természetvédelmi bemutatására az igazgatóság számos ökoturisztikai létesítményt üzemeltet. Ezek között látogatóközpontok, tanösvények, idegenforgalmi hasznosítású barlangok, de egy arborétum, tájház, vagy éppen erdei iskola is szerepel. A Börzsöny kapujában, számtalan túraútvonal kiindulópontjában található az igazgatóság Királyréti szálláshelye, a Hiúz Ház.

 

Fotók: Agrárminisztérium

Megújult az Esztergom melletti, lenyűgöző panorámával, különleges történelmi és természeti értékekkel teli Strázsa-hegyi tanösvény. Az 1,2 km-es körtúra a hegy északi oldalán visz föl a toronyhoz és a déli oldalán hoz le. A felújított, szélesebb lépcsők mellett a nemzeti park igazgatóság helyenként korlátokat is kihelyezett, melyek elsősorban a kijelölt útvonal betartását és az élőhely védelmét szolgálják.

Akik esőbiztos programot keresnek, vagy elbújnának a forróság elől, azoknak a Vár-barlang kínál menedéket hétvégenként.

Az itteni programokon az érdeklődők mindent megtudhatnak a Vár-hegy és az alatta húzódó barlangrendszer történelméről, geológiájáról és rejtélyeiről. A rendelkezésre álló idő tükrében több féle program közül választhatunk a rövidebb „átmenő” túrától a klasszikus sétán ár a 3 órás extra túráig. Ajánlott felszerelés a pulóver, mivel a föld alatt a legnagyobb hőségben is hűvös van.

 

 

Idén több olyan természetismereti kenutúra indul, melyen a nemzeti park természetvédelmi őre kíséri a csapatot. A túra közben mesélnek a Dunakanyar élővilágáról és beavatnak az idén 25 éves Nemzeti Park munkájába is.

Július 15-én este indul a Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpontból az Erdőmerülés program, melynek során az erdő mély relaxáló hatását tapasztalhatjuk meg. Az esti sötétségben kiélesednek érzékszerveink. Látásunkra ilyenkor kevésbé támaszkodhatunk, valószínűleg több hangot, erdei zörejt fogunk hallani, jobban érezzük a talpunkkal a talajt, bőrünkkel a hőmérsékletet, a párát és orrunkkal az esti erdő illatait. A csodálatos erdei környezetben vezetett könnyű séta során speciális gyakorlatokkal, tanácsokkal, játékokkal, különleges ingerekkel, mozgással segítik a relaxálást.

A túrák időpontjáért és egyéb tudnivalókért keresse fel a www.dunaipoly.hu honlapot.

 

 

OrszágosDuna–Ipoly Nemzeti Parknemzeti parkAgrárminisztérium