2024.04.22, Hétfő
Várhatóan idén elrajtol a Flórián téri felüljárók teljes felújítása
Fotók: BKK/Nyirő Simon

Várhatóan idén elrajtol a Flórián téri felüljárók teljes felújítása

BKK, magyarepitok.hu

2024.03.30. 10:00

Megvan a forrás a több mint negyven éves hidak modernizálására.

Hirdetés

Fontos lépés történt a Flórián téri felüljárók teljes felújításának projektjében, március 27-i fővárosi önkormányzati döntés alapján rendelkezésre áll a szükséges összeg – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményéből. Mint írják az Árpád hidat és a Szentendrei utat összekötő, két íves hídból álló szerkezetet naponta több tízezren használják. Felújításuk elengedhetetlen Budapest közúti működőképességének fenntarthatóságához, mivel városhatáron is átnyúló tranzitútvonalakat (Szentendrei út, Vörösvári út, Árpád híd) kötnek össze.

A felújításra azért van szükség, mert a hidak műszaki állapota a legutolsó beavatkozás óta eltelt hosszú idő alatt leromlott. A szerkezet a pillérek környezetében átázik, ami a vasak korrózióját és a betonfelületek helyenkénti lehullását okozza.

 

A projekt helyszíne (Google Maps)

 

Ha tovább várnának, drágulna a projekt

A BKK emlékeztet: az elmúlt években több vizsgálatot is végeztek az építményeken. Ezek mindegyike azt állapította meg, hogy a felüljárók továbbra is biztonságosan használhatók. Azonban a felújítás további késlekedése esetén a szerkezet károsodásai fokozódnának. Ez jelentősen növelné a beruházás átfutási idejét, költségigényét, valamit a szükséges forgalomkorlátozás mértékét, ami egy ilyen jelentős csomópontban elfogadhatatlan lenne.

A felújítás során nemcsak az útpálya burkolatát építik át, hanem kijavítják a vasbeton szerkezet eddig keletkezett hibáit is. Megszüntetik a pillérek feletti ázások okát, kicserélik a híd teljes szigetelését, új szegélyeket építenek biztonságosabb szalagkorláttal, valamint új dilatációkat helyeznek el a hidak végein és új sarukat építenek be a hídfőknél. 

A rekonstrukció 2025-ben fejeződhet be.

 

 

Római romok felett dolgoznak majd

A Flórián téri felüljáró az Árpád híd nyolcvanas évekbeli kiszélesítéséhez kapcsolódva épült meg, gyors és kényelmes összeköttetést kínálva a közúti forgalomnak a Szentendrei út és az Árpád híd között. A közel derékszöget áthidaló két szerkezet, az északi és a déli hidak megépítése több éven keresztül zajlott, az elmúlt több mint négy évtized alatt pedig több millióan hajtottak át rajta.

A felüljáró ráadásul különleges környezetben helyezkedik el, alatta római kori romok, valamint az azokat bemutató, az aluljárón át megközelíthető múzeum található. A felújítás során a régészeti leletek épségére is kiemelt figyelmet kell majd fordítani.

A Flórián téri felüljáró felújításának ideje alatt – a munkálatok jellegéből adódóan – az útpálya forgalmának korlátozására kell készülni, melyek nem egyszerre érintik majd a déli, illetve az északi hidat.

HelyiútfelújításhídfelújításÓbudafelüljáróFlórián tér