2024.04.29, Hétfő
Szombaton lesz a Gyermekvasút napja
Fotók: mavcsoport.hu

Szombaton lesz a Gyermekvasút napja

MÁV Zrt.

2024.04.12. 09:00

Április 13-án kisvasúti nappal ünnepli születésnapját a budapesti Gyermekvasút. A hűvösvölgyi járműtelepen és a széchenyihegyi végállomáson színes programokkal várják a családokat és a kisvasútbarátokat.

Hirdetés

A Gyermekvasút vonalát pontosan 76 évvel ezelőtt, 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi-hegyen, erre emlékeznek minden évben április második szombatján a kisvasúti nap keretében.

A szombati rendezvényen 10-16 óráig várják az érdeklődőket a Gyermekvasút hűvösvölgyi járműtelepén. 

nyílt napra ellátogató gyerekek nyomtathatnak jegyet a jegykiadó számítógéppel, felpróbálhatják az egyenruhát, valamint kisfilmeket nézhetnek a mozikocsiban, a szalonkocsiban valódi vasutas felszerelésekkel végezhetik a jegyvizsgáló teendőit.

A kisvasúti mozdonyok és kocsik lakóhelyéül szolgáló vontatási telepen járműbemutatók is lesznek: kívül-belül meg lehet tekinteni egy kiállított gőzmozdonyt, a kis vasútbarátok felszállhatnak egy hagyományos Mk45-ös típusú dízelmozdonyra, a C50-es kismozdonyra, az Mk48-as mozdonyokra és a lillafüredi motorkocsira, de ki lehet majd próbálni a kézihajtányt is. A Gyermekvasút járműparkjának a forgalomban szinte soha nem látható tagjai, más különleges járművek, teherkocsik és az Mk49-es mozdony is felsorakozik a tárolóvágányokon.

A vonatok mellett a BKV Ikarus 60 típusú nosztalgiabusza is várja az érdeklődőket. Hűvösvölgy állomáson a Gyermekvasút Múzeuma, valamint a fogadóparkban lévő egykori mozgólépcső gépházában a modellező szakkör kiállítása is nyitva tart.

 

 

A vasútvonal kezdőpontján, Széchenyihegy állomáson, ahol 1948 áprilisában az építkezés megkezdődött, a „motorszín” épületben a Gyermekvasút 75 évfordulójára berendezett kiállítás ismét megnyitja kapuját: a tárgyi emlékeken kívül két nosztalgiajármű, a kis szalonkocsi és a postakocsi is megtekinthető a csarnokban – a kisvasúti nap alkalmából mindkét kocsiban korhű, az eredeti funkciót bemutató berendezés fogadja a látogatókat.

A Gyermekvasút vonatai Hűvösvölgy és Széchenyihegy között a megszokott tavaszi menetrend szerint járnak: a hagyományos személyvonatok 40-50 percenként indulnak a két végállomásról és a teljes vonalon kétszer közlekedik a gőzvontatású nosztalgiavonat is. Egy frissen felújított jármű is a kisvasúti napon áll forgalomba először: az egyik piros festésű debreceni kocsi tér vissza az utasok szolgálatába, utasterében a kerékpárok és babakocsik, szánkók elhelyezésére is kényelmes szabad tér áll rendelkezésre.

A kisvasúti nap alkalmából tartott járműbemutatón szereplő mozdonyok nemcsak a vontatási telepen sorakoznak fel, hanem betétjáratokon Hűvösvölgy és Szépjuhászné között külön díjszabással próbaköröket is tesznek az érdeklődőkkel, így közlekedik majd vonat zöld C50-es mozdonnyal, a lillafüredi motorkocsival és Mk48-as mozdonnyal is. A kellemes tavaszi időben az erdei szakaszon kiváló fotótémák is lehetnek a kuriózumnak számító, ritkábban látható kisvasúti járművek.

 

 

HelyiBudapestgyermekvasútHűvösvölgykisvasút