2024.03.28, Csütörtök

A hétvégén ingyenes a belépés a szentendrei skanzenbe

MTI

2016.10.21. 14:06

A magyar vidék 1956-os történelme elevenedik meg az ünnepi hétvégén a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ahol a látogatók megismerhetik, mit érzékelt a vidék lakossága az októberi eseményekből.

Hirdetés

A programok abból is ízelítőt adnak, hogyan élt egy hétköznapi család az ötvenes években. A látogatók a falusiak mindennapjainak szemszögéből ismerhetik meg a forradalom eseményeit és az azt megelőző időszakot - hívta fel a figyelmet Arnóti Edit, az intézmény sajtóreferense, hozzátéve, hogy a skanzen a múlt átélhetővé tételét, a forradalom és szabadságharc mindennapjainak bemutatását állította a középpontba erre a hétvégére.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára emlékezve bányászdalokat, munkásindulókat énekelnek micisapkás, ballonkabátos dolgozók, teherautókon gyűjtik a városban harcolók számára a ruha- és élelmiszer-ellátmányt, fekete-fehér filmhíradó számol be a legfrissebb eseményekről, a recsegő rádióban pedig a tüntetésekről beszélnek, miközben a családok próbálják élni megszokott életüket.

Az élőképekben megelevenednek a történelmi időszak hétköznapjai, sül a kenyér, a lányok számára rongybaba készül, a legények az ötvenes évek szokásai szerint snúroznak, golyóval játszanak, még gombfocibajnokságot is tartanak.

 

Megrázó témák is előtérbe kerülnek

A skanzen néhány portáján az adott faluhoz kapcsolódó korabeli események jelennek meg, installációk segítségével élheti bele magát a közönség a süttöri uradalmak felszámolásába, szétosztásába, a hidasi bányásztüntetésekbe, a hatalmi visszaélésekbe Szennán vagy abba, hogyan özönlöttek Jánossomorján keresztül a határ felé a menekülő forradalmárok és a jobb életben reménykedők a levert forradalom után. A múltidézés során olyan megrázó témák is előtérbe kerülnek, mint a hatalmi visszaélések elszenvedőinek, a tüntetések falusi áldozatainak sorsa.

A gyerekeknek kínált foglalkozások is a témához alkalmazkodnak, a fiatalabb korosztályt egyebek mellett gombfocikészítéssel és más korabeli játékokkal várják. A belépés a skanzenbe ezen a hétvégén ingyenes.

SzentendreHívogató1956SkanzenSzabadtéri Néprajzi Múzeum