2024.04.20, Szombat

„Nem jöttünk mi sehonnan sem” – premier előtt a Varga Csabáról szóló film

pestpilis.hu

2016.10.27. 09:35

Matematikus, rajzfilmrendező, grafikus, írástörténész, a magyar hagyaték jeles kutatója. A róla készült film nem lett teljes halála miatt, de így is képviseli a fő üzenetet: ne hagyjuk kiveszni magunkból a gondolkodást!

Hirdetés

Október 29-én szombaton 17 órakor az Uránia Filmszínházban tartják Jelenczki István „Nem jöttünk mi sehonnan sem” című filmjének bemutatóját. A film a 2012-ben, 67 évesen elhunyt Varga Csaba munkássága előtt tiszteleg.

A matematikus, rajzfilmrendező, grafikus, írástörténész és műveltség kutató Varga Csaba eredetileg arra vállalkozott a filmrendezővel, hogy bemutassa az utóbbi évek, évtizedek kutatási eredményeit a magyar őstörténettel kapcsolatban. „Kutatásainak eredményein keresztül feltárja, bizonyítja azt a szellemi örökséget, amelyet a magyar nyelv történetiségében, ősiségében hordoz úgy, hogy a mai napig meg tudta azt őrizni” – fogalmazott Jelencki istván a film beharangozójában. „Az idő és a sors közbe szólt. A film ugyan nem lehetett teljes, de még ilyen ’töredékes’ voltában is hűen tükrözi Varga Csabát, a gondolkodót.”

A rendező hangsúlyozza, a film Varga Csaba segítségével a gondolkodásra hívja fel a figyelmet. „A gondolkodásra, amely oly fontos igaz múltunk feltárásában és megőrzésében, a gondolkodásra, amely egyre inkább hiányzik jelenkori napjainkból.”

Az Animáció Világnapja alkalmából a film előtt levetítik Varga Csaba Valcer és Időben elmosódva című egyedi animációs filmjeit.

Hívogatófilm