2024.07.24, Szerda

Még az olvadó jég hangját is meghallhatjuk az Északi-sarkvidéket bemutató rendezvénysorozaton

MTI

2016.11.07. 09:58

Sarkvidéken innen és túl címmel kiállításokkal, vetítésekkel és beszélgetésekkel mutatja be az Északi-sarkvidéket a Dán Nagykövetség november 7. és december 5. között négy budapesti helyszínen rendezett sorozata.

Az Északi-sarkvidék természeti és kulturális örökségébe ad betekintést a Sarkvidékünk jövője című pop-up kiállítás, amelyet november 7-én a Premier Kultcaféban láthat először a közönség. A Grönlandot középpontba állító tárlat olyan témák köré szerveződik, mint a klímaváltozás, a sarkvidéki táj és természet, az identitás és az őslakosság közösségi élete.

A hétfői program vendége lesz Gunnar D. Hansson, a Göteborgi Egyetem professzora, aki 2009 nyarán részt vett egy északi-sarki expedíción. A beszélgetést Daniel Dencik Kiruccanás a világ végére (The Expedition to the End of the World) című alkotásának vetítése követi, amely egy idealizált, vad és titokzatos világba vezeti be a nézőt.

kép: themindreels.com

November 8. és 13. között a 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál külön tematikus blokkot szentel az Északi-sarkvidéknek. Olyan dokumentumfilmeket tűznek műsorra, mint a Thule Tuvalu című svájci alkotás, ami a globális felmelegedés drámai hatását mutatja be. A Sumé: egy forradalom hangja című film emléket állít annak a grönlandi rockbandának, amely elsőként énekelt inuit nyelven a forradalomról és az elnyomásról, ezzel megváltoztatta a grönlandiak felfogását és elősegítette öntudatra ébredésüket.

A föld, ahol mamutok szunnyadnak című film bemutatja, hogyan hat a modern civilizáció a Jamal-félszigeten élő nyenyecek életére, míg a Mese a tundráról című munka betekintést enged egy világtól elzárt számi településnek a hagyományos életmód fenntartásáért fojtatott harcába. A programot a szerelmet középpontba állító két rövidfilm is színesíti: a Visszhangok egy kísérleti zenés dokumentumfilm, amely Grönland elhagyatott katonai területeire kalauzolja el a nézőt, A lázadó pedig apa és lánya összetett kapcsolatát boncolgatja. A vetítéseket egy angol nyelvű panelbeszélgetés vezeti fel november 11-én.

 

Vízfelszín alatti mikrofonok rögzítették a leszakadó gleccserdarabok robaját

A dán Jacob Kirkegaard hangművész tavaly mutatkozott be a magyar közönség előtt a csernobili atomkatasztrófát feldolgozó Aion projektjével, ezúttal pedig Isfald - Live című munkáját mutatja be december 1-jén a Lärmben. Az Isfald egy installáció, amely eredetileg a Louisianai Modern Művészeti Múzeum megbízásából készült és annak tulajdonát képezi: egy elsötétített teremben tizennégy, az olvadó jég hangját játszó hangszóró van elhelyezve a padlószint alatt. Kirkegaard 2013 júniusában egy hetet töltött a grönlandi Ilulissat jégfjordban nagy robajjal leszakadó jégtömbök és úszó jégtáblák között és a leszakadó gleccserdarabok hangját húsz méterrel a vízfelszín alatt elhelyezett mikrofonokkal rögzítette, a Russel-gleccser jégtömbjeinek felszínére pedig rezgésérzékelő műszereket telepített, hogy felvegye az olvadó jég magas frekvenciájú hangját.

kép: hyperallergic.com

A sorozathoz kapcsolódva december 5-én a Dán Nagykövetség meghívására Budapestre látogat Martin Breum dán író, újságíró, az Északi-sarkvidék nemzetközileg elismert szakértője, aki a Kino Cafe moziban tart angol nyelvű előadást. Martin Breum 2013-ban részt vett a LOMROG III nevű északi-sarki expedíción, amelynek során a kutatók a Jeges-tenger fenékterületét vizsgálták. Az előadást az idei Skandináv Filmfesztivál egyik sikerfilmje, A Thule-akták vetítése követi, amely az 1968. január 21-én a grönlandi Thule mellett lezuhant, atomtöltetet szállító amerikai bombázó történetét dolgozza fel.

Hívogatókiállításfilm