2023.09.27, Szerda

A profi sajtófotózás köszöni szépen, jól van

MTI

2017.03.27. 15:38

Kedden nyílik meg a 35. sajtófotó kiállítás a Robert Capa Központban. Az 5 és fél milliárd pixelnyi tárlat május 28-ig megtekinthető.

Hirdetés

Több mint 360 fénykép látható a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban a 35. Magyar Sajtófotó Kiállításon – mondta el Szigeti Tamás, a kiállítás kurátora hétfőn. A szervezők az idei tárlatot a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás nemrég elhunyt alapítója, Szalay Zoltán emlékének ajánlják.

Szlukovényi Tamás, a pályázatokat elbíráló szakmai zsűri elnöke hangsúlyozta: a tárlat anyaga rámutat, hogy bár „sok fotókiállításon ömlik a vér és szörnyűségeket lát az ember”, ma is létezik egy emberibb, gyengédebb, a magyar fotózás hagyományaival összhangban lévő hozzáállás a fotográfiához. Az idei pályázatra mintegy 2300 nevezés és több mint 5500 fénykép érkezett. A zsűri tagja volt még Szergej Makszimisin orosz fotográfus, Stefano De Luigi Párizsban élő olasz fotós, valamint Kai Pfaffenbach, a Reuters fotósa és Hajdú D. András fotóriporter.

„A fényképek özönvize miatt mindenki azt mondta egy-két éve, hogy a fotózás meg fog halni. Ha a látogatók körülnéznek a kiállításon, láthatják, hogy erről szó sincs, a profi sajtófotózás köszöni szépen, jól van”

– tette hozzá Szlukovényi Tamás.

„Amit itt láthatnak, az Magyarország 2016-ban" - méltatta Bánkuti András, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Fotóriporterek Szakosztályának titkára a kiállítást, amely hétfőn este nyílik meg a Capa Központban. Kiemelte Balázs Attila (MTI/MTVA) teljesítményét is, aki a maguk közé Down-szindrómás iskolásokat befogadó osztályközösségről szóló sorozatával elnyerte a pályázat idei nagydíját. Kitért arra is, hogy 1992 óta minden évben könyvformátumban is megjelelik a kiállítás bővített anyaga.

A május végéig nyitva tartó tárlaton mintegy öt és fél milliárd pixel látható 16 méter hosszú, 170 négyzetméternyi nyomaton - mondta el Kovács Botond, Canon Magyarország marketing vezetője.

A pályázók közül:

  • az André Kertész Nagydíjat idén Szekeres Máté (MSZSZ/Verse) kapta Vesebeteg című sorozatáért,
  • a legjobb hírképért odaítélt Escher Károly-díjat Markoszov Szergej (szabadúszó) kapta,
  • a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjjal Móricz-Sabján Simont (Népszabadság/Világgazdaság) jutalmazták,
  • a megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Mártonfai Dénes (Tolnai Népújság),
  • a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotográfus pedig Sivák Zsófia lett.
Fókuszbankiállítássajtófotófotók