2024.06.17, Hétfő

Újra gladiátorviadalokat rendeznek az óbudai amfiteátrumokban

MTI

2018.05.11. 16:49

A hétvégi Floralia tavaszünnep alkalmából bepillantást nyerhetünk a római hagyományokba, a harcokba és a művészetekbe egyaránt.

Hétvégén tartja legnagyobb hagyományőrző rendezvényét az Aquincumi Múzeum: az idei Floralia keretében is életre kelnek az ókor hagyományai. A Floraliát 1989 óta minden évben az Aquincum Baráti Kör szervezi a múzeummal együttműködve. Az idei rendezvény különlegessége, hogy most először a III. kerületi Zsófia utcai, mintegy 2000 éves amfiteátrumban is rendeznek gladiátorviadalokat.

A tavaszünnep alkalmából fiatal virágkötők római stílusú kompozícióikkal díszítik fel a teljes romterületet és a múzeumot, a kövezett utcák mentén árusok kínálják portékáikat, a kézműves mesterek asztalainál pedig korabeli edény-, textil-, és ékszerkészítési technikákat lehet megismerni. A városi forgatagban római polgárok és rabszolgák jelennek meg, de a legionáriusok, a gladiátorok és még a római kori barbár törzsek életébe is bepillanthatnak a látogatók. Az aquincumi romok közt a hagyományőrző csapatok táborai állnak majd, ahol szemügyre lehet venni a római, germán és kelta harcosok kardjait, pajzsait és sisakjait.

A nap folyamán több alkalommal részesei lehetnek a látogatók az improvizációs színháznak is. A rendezvényen különböző időpontokban folytatódik a barbárok és a rómaiak közötti viszálykodás története, amely során kiderül, miért rabolják el a barbárok a római esküvőről a menyasszonyt, vagy milyen stratégiákat dolgoznak ki a római katonák a barbár hordák leverésére.

A Római Birodalomban az egyik legelterjedtebb tavaszköszöntő, termékenységi ünnep a Ludi Florales, vagyis a Floralia volt. Az ünnepet Flora, a virágok és a virágzás istennőjének tiszteletére tartották jellemzően áprilisban vagy májusban. A hat napon át tartó tánc és mulatozás során a szabadban bőséges lakomákat, cirkuszi játékokat rendeztek és pikáns témájú színdarabokat adtak elő.

HívogatóhagyományőrzéstörténelemAquincumÓbuda